1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Urban Embassy: Цената на капучиното падна с няколко лева откакто си приготвяме сами ядкови млека

Urban Embassy: Цената на капучиното падна с няколко лева откакто си приготвяме сами ядкови млека

Малкото магазинче за кафе край НДК става все по-популярно с домашното си мляко от орехи

 

Класическа чаша еспресо. Мляко от орехи, бадеми, лешници... Абаносов цвят с бяла пяна и аромат на личи, череша или друга добавка…

Както и да го предпочитате, ако сте си пуснали видеото в тази статия, вероятно сте любител на кафето. От къде знаем според последните статистики 85% от българите пият кафе, а 65% от тях дори си позволяват по 2 чаши на ден. Потреблението в света също е толкова голямо, че всеки ден хората пият повече от 2 млрд. чаши по целия свят, а експертите прогнозират, че търсенето може да се утрои до средата на века.

Въпреки че кафето се отглежда в повече от 70 страни, почти 75% от световната реколта идва само от пет държави с най-висока производителност: Бразилия, Виетнам, Колумбия, Индонезия и Етиопия.

Въпреки това, тъй като потреблението на кафе се е повишило - с повече от 60% от 90-те години на миналия век, производството се увеличава за сметка на околната среда. От обезлесяването до използването на пестициди, проучване след проучване показва, че жаждата ни за кафе има особен отпечатък върху планетата.

Снимка: Евгений Милов

В България обаче има един малък магазин за кафе, който съвсем осъзнато се бори срещу замърсяването от тази индустрия, като се опитва да остави само отпечатък от хубаво приготвена напитка и много усмихнати лица. Това малко, почти скрито местенце, се намира до НДК, на улица Фритьоф Нансен 19 и се нарича Urban Embassy. Не търсете табела, само оцветената в синьо врата, зад която Никола Филев успява да приготви стотици кафета дневно.

Всичко за това местенце започва преди 2 години, а това, което различава мястото от всички останали кафенета в София е, че Никола сам си приготвя ядковите млека от бадем, лешник, шамфъстък, кайсия и най-емблематичното за тях – от орех.

Питаме Никола защо кафето с ядкови млека навсякъде е по-скъпо от това с обикновеното краве мляко.

„Причината е, че тези млека се купуват от различни бизнеси, които най-често произвеждат извън България и така най-често цената се завишава. Когато ние си го правим, успяваме да свалим цената на капучиното с няколко лева надолу“, казва Никола и добавя, че всъщност България е много добро място за производство на ядкови млека.

Снимка: Евгений Милов

„Ако кафето има нужда от Екватор, то ние сме в зоната, която е много подходяща за ядки. Не случайно в България има много орехи, лешници и бадеми. Млякото от орехи ни е едно от най-харесваните, в които най-много се усеща вкуса на ядката“, казва той.

Основните клиенти на малкия магазин за кафе са хората от офисите наоколо, много чужденци, които идват благодарение на различни гайдове, а докато екипът ни беше там и някои ученици, които се оказаха ценители на специално приготвено кафе със сифон.

Снимка: Евгений Милов

В момента в Urban Embassy предлагат specialty coffee, преминало през ферментация с аромат на череша и личи.

„Разликата между специалното кафе и това в магазините, е че в магазините голяма част от кафетата са на няколко месеца, които се взимат от големи компании. Вкусът там е класически, който не е най-интересният“, добавя Никола.

Още с отварянето като противници на замърсяването, мястото започва да предлага на посетителите сами да си носят чаша или да си вземат шишенце за многократна употреба на принципа на депозитна система, което можете да върнете.

„Смята се, че чашките за кафе, които се изхвърлят на година са около 500 млрд., това са 20 млн. дървета, които се изсичат, за да се направят чашки“, ни разказва той.

Снимка: Евгений Милов
Не пропускайте рецептата за домашно ядково мляко във ВИДЕОТО!

В следващия епизод, ще опитаме кафе, направено по различни начини. Не пропускайте!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии