1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

ЕП одобри законодателство за увеличение на броя на жените в бордовете на големите компании

ESG

40% от длъжностите за директори без изпълнителни функции трябва да се заемат от по-слабо представения пол

Евросъюзът одобри законодателство, целящо увеличение на броя на жените в бордовете на големите компании в общността, предаде АФП, цитирани от БНР.

По време на пленарната си сесия в Страсбург евродепутатите одобриха нови правила, според които до юли 2026 г. всички големи дружества, допуснати до борсова търговия в ЕС, ще трябва да вземат мерки за увеличаване на броя на жените в техните ръководства, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Директивата е по-известна като „Жените в управителните съвети“ и днес се навършват десет години след като предложението бе направено за първи път. Директивата има за цел да въведе прозрачни процедури за набиране на персонал в дружествата, така че до края на юни 2026 г. най-малко 40% от длъжностите за директори без изпълнителни функции или 33% от всички директорски длъжности да бъдат заети от по-слабо представения пол.

Според новите правила, хората трябва да продължат да се подбират според заслугите си, но дружествата, допуснати до борсова търговия, ще трябва веднъж годишно да предоставят на компетентните органи информация относно представителството на половете в управителните съвети и, ако целите не са постигнати. Тази информация ще се публикува на уебсайта на съответното дружество и ще бъде леснодостъпна.

Малките и средните предприятия с по-малко от 250 служители са изключени от обхвата на директивата.

Дружествата, които не въведат правила за ефективни прозрачни процедури за назначаване, ще бъдат глобявани. 

След като Парламентът и Съветът официално одобриха споразумението, директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването ѝ в Официален вестник на ЕС.

Държавите членки ще трябва да приложат правилата в срок от две години.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии