1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Къде е границата: Защо това, че Илон Мъск има деца от своя служителка е проблем

ESG
 

Компанията на Мъск има наръчник забраняващ определени типове "връзки"

Решението на Илон Мъск да има деца от една от неговите пряко подчинени служителки на висока позиция в Neuralink разширява границите на нормите за корпоративно управление, според девет експерти, които предложиха различни тълкувания на кодекса за поведение на служителите на стартъпа, казва Reuters.

По-широко известен с компанията-производител на електрически автомобили Tesla и компанията-разработчик на ракети SpaceX, Мъск е и главен изпълнителен директор на Neuralink, компания с около 300 служители, която се стреми да разработи чипове, свързващи човешкия мозък директно с машините.

Той и Шивон Зилис, една от неговите мениджъри на екипи, се сдобиха с близнаци миналия ноември, съобщи Insider на 6 юли, цитирайки поверителна съдебна документация.

36-годишната Зилис е казала на някои от колегите си, че не е имала романтична връзка с 51-годишния Илон Мъск и е заченала децата чрез ин витро оплождане, според петима души, запознати със ситуацията.

Снимка: instagram.com/elonmusk/

Взаимоотношенията между ръководители и подчинени се гледат с недоволство в компаниите и са коствали работата на някои високопоставени изпълнителни директори, тъй като те нарушават повечето корпоративни политики и пораждат опасения за конфликт на интереси, казаха експерти по корпоративно управление.

62-страничният наръчник на служителите на Neuralink, чието копие е разгледано от Reuters, забранява „личните отношения“ и „близките лични приятелства“ между служители в пряка служебна връзка, за да се избегнат всякакви конфликти на интереси.

Снимка: Ройтерс

Но фактите, за връзката на Мъск и Зилис, са толкова необичайни, че експертите по корпоративно управление, които коментират въпросната политика, изразиха различни мнения относно това дали смятат, че предприемачът я е нарушил, имайки деца от своя пряко подчинена служителка, макар и чрез ин витро.

„Който и адвокат да е написал този текст, не е обмислял тази ситуация“, каза Нел Миноу, заместник-председател на консултантската компания за корпоративно управление ValueEdge Advisors, позовавайки се на кодекса за поведение на Neuralink.

Кодексът за поведение на Neuralink изисква отношенията, които могат да създадат конфликт на интереси, да бъдат разкрити на мениджъра по човешките ресурси на компанията, така че компанията да може да реши дали трябва да предприеме стъпки за премахване на евентуален конфликт.

Анализаторите на Reuters не стигнали до информация дали Мъск или Зилис са разкрили връзката си с Кристи Хиландс, мениджър човешки ресурси на компанията.

Neuralink е приела случилото се за неромантична връзка и Зилис продължава да изпълнява ролята си на директор по операциите и специалните проекти, каза източник, запознат с работата на компанията. През седмиците след разкриването, че имат деца, Мъск и Зилис са продължили да работят заедно, поемайки кормилото на вътрешни и външни срещи на компанията, според двама души с пряко запознаване с въпроса.

Илон Мъск

Например, след като научи през последните седмици, че конкурентът Synchron е победил Neuralink в изпитание върху хора в САЩ, Мъск изпрати Зилис да се свърже с главния изпълнителен директор на компанията Томас Оксли и да организира среща. Зилис и Мъск са разговаряли с Оксли за възможна инвестиция от Мъск в Synchron, казаха източниците.

Четирима от експертите по корпоративно управление казаха, че ако Зилис има деца от Мъск чрез ин витро оплождане трябва да се тълкува като наличие на „лични отношения“ или „близко приятелство“ според кодекса за поведение на Neuralink. Кодексът определя лична връзка за такава, при която лицата имат „продължаваща връзка от романтичен или интимен характер и не са женени един за друг“. Кодексът не определя какво е близко приятелство.

Снимка: Twitter

Уша Родригес, професор в юридическия факултет на Университета на Джорджия, каза, че ситуацията на Мъск и Зилис „може да попадне в „близко приятелство“, ако има продължаваща връзка от типа на съвместно родителство, но това подлежи на тълкуване.“

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии