Енергийните емисии достигнаха рекордно високо ниво

Енергийните емисии достигнаха рекордно високо ниво

Причината е нарастващото потребление на изкопаеми горива

 

Емисиите на парникови газове при производството на енергия достигнаха рекордно високо ниво през миналата година, тъй като търсенето на изкопаеми горива нарасна въпреки голямото увеличение на възобновяемата енергия, сочи доклад, цитиран от Financial Times, който подчертава необходимостта от ускоряване на зеления преход.

Според доклада на базирания в Лондон Институт по енергетика (Energy Institute), емисиите от енергийно производство са се увеличили с 2% през 2023 г., като са надхвърлили за пръв път еквивалента на 40 гигатона въглероден двуокис (CO₂).

"Чистата енергия все още дори не отговаря на целия растеж на търсенето. Може да се каже, че енергийният преход дори не е започнал", посочи пред финансово издание Ник Уейт, главен изпълнителен директор на базирания в Лондон Институт по енергетика.

Уейт подчерта "неравномерния" напредък в преминаването към производство на електроенергия от възобновяеми източници, което се е повишило с 13% спрямо 2022 г., достигайки рекордните 4748 тераватчаса (TWh).

В същото време обаче използването на изкопаеми горива се ускори в страни с висок икономически растеж като Индия, но има признаци, че търсенето е достигнало пик и в Европа, САЩ и други развити икономики, съобщава БНР.

В публикувания в четвъртък доклад се казва, че глобалното потребление на първична енергия се е покачило с 2% до рекордните 620 екзаджаула (EJ), като 1 EJ е еквивалентен на около 170 милиона барела петрол. Делът на изкопаемите горива в енергийния микс е намалял слабо с 0,4% до 81,5 на сто. Преди около три десетилетия делът на изкопаемите горива беше 86 процента.

Данните подчертават предизвикателствата само седем месеца, след като страните на конференцията COP28 в Дубай си поставиха амбициозни цели за ускоряване на прехода от изкопаеми горива, в опит да ограничат глобалното затопляне до 1,5 °C над прединдустриалните нива.

Саймън Върли, енергиен ръководител в KPMG, който е и съавтор на доклада, посочи, че е "време да удвоим усилията си за намаляване на въглеродните емисии и осигуряване на финансиране и капацитет за изграждане на повече нисковъглеродни енергийни източници в глобалния юг".

Тазгодишният доклад на Energy Institute също така показва, че делът на изкопаемите горива в енергийния микс на Европа спада под 70% за първи път от индустриалната революция, тъй като континентът продължава да намалява зависимостта си от руски газ след нахлуването на Москва в Украйна и постепенно се отказва от въглищата.

"Ще е необходима голяма неочаквана промяна, за да може Европа да се върне от този курс", отбеляза Ник Уейт.

В САЩ потреблението на въглища пък е спаднало със 17%, спомагайки за намаляване на общото използване на изкопаеми горива в страната с 2 процентни пункта до малко над 80% от потреблението на първична енергия.

Според Ник Уейт, двете икономики "проявяват ясни признаци на пиково или след пиково търсене на изкопаеми горива".

За разлика от това обаче, използването на изкопаеми горива в Индия се повиши с 8%, като потреблението на въглища изпревари за първи път комбинираното използване в Северна Америка и Европа.

В Китай, който представлява около 30% от световната енергия, потреблението на изкопаеми горива се покачи с 6 процентни пункта до нов връх от 139 екзаджаула (EJ). Страната обаче бързо въвежда възобновяема енергия, като новите ѝ слънчеви и вятърни мощности представляват 63% от глобалните инсталации през миналата година. Освен това Китай е дом на половината от големите батерии за съхранение на енергия в света. Като цяло делът на изкопаемите горива в първичния енергиен микс на Китай намалява през последното десетилетие, достигайки 81,6% през 2023 г.

Уейт каза, че бързият растеж на възобновяемите енергийни източници в Китай сочи за "потенциална инфлексна точка", която може да доведе до това чистите енергийни източници да посрещнат нарастването на търсенето на електроенергия през 2027 г. и да го надвишат до 2030 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст