Градски транспорт на водород: В коя европейска страна има най-много станции?

ESG

В целия ЕС те са 265, у нас отскоро има една

 

Водородните горивни клетки генерират електричество от водороден газ, така се задвижва автомобилът или автобусът, а единственото отпадъчно вещество е вода, която е толкова чиста, че става за пиене, пише БГ Наука. 

Водородният транспорт в градските условия представлява значителна възможност за намаляване на въглеродните емисии и подобряване на качеството на въздуха.

Снимка: iStock

 

С напредъка на технологиите и разширяването на инфраструктурата, водородните превозни средства стават все по-жизнеспособна алтернатива на традиционните горивни двигатели и електрическите превозни средства с батерии. 

Водородът може да се интегрира с други форми на обществен транспорт, като влакове и фериботи, за да създаде цялостни екологични транспортни мрежи.

В края на 2023 г. Германия има 105 водородни станции, което я прави водеща страна в Европа по отношение на броя на водородни станции​. 

В Германия има 105 водородни станции, а в Европа са 265. Целта е до 2030 г. мрежата от станции да достигне до над 1000 водородни станции, което ще осигури покритие на всеки 200 км по основните европейски транспортни мрежи. 

Други държави с водороден градски транспорт са Испания, Франция, САЩ, Япония, Южна Корея и др.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст