Кои са най-опасните пластмаси и как да ги познаем?

Кои са най-опасните пластмаси и как да ги познаем?

В някои продукти от ежедневието ни има големи количества опасни пластмаси

 

Тъй като Китай забранява вноса на пластмасови отпадъци, целият свят говори за забрана на употребата на пластмаса или поне за намаляване на употребата й до минимум. Когато се огледаме около себе си, от бутилките с вода, очилата, часовниците, дрехите, които носим, ​​до чантите, контейнерите за храна и дори мебелите ни, няма нищо, което да е без пластмаса, пише timesofindia. Пластмасите обаче не са еднакви. Има седем кода, които категоризират пластмасовите полимери, използвани в производството на пластмасови потребителски продукти по целия свят.

Установено е, че тези седем кода за идентифициране на пластмасова смола имат различни нива на токсичност. Въпреки че най-добре е изобщо да избягвате използването на пластмаса, ако трябва да я използвате, има определени кодове, които са по-безопасни от останалите. Като цяло кодове 2, 4 и 5 са ​​по-добри от код 1, 3, 6 и 7. Ето списъка с продукти, които включва всеки код.

Избягвайте Код 1

Съдържа полиетилен терефталат (PET или PETE или полиестер).

Някои продукти: полиестерна тъкан, бутилки с вода, бира, сокове, вода за уста, конфитюр и т.н., тави за хранене в микровълнова фурна, контейнери с перилен препарат и други домашни продукти.

Вреди: известно е, че PET отделя антимонов триоксид и фталати. И двете са опасни за здравето. Докато антимонът може да допринесе за развитието на рак, кожни проблеми, менструални проблеми и проблеми с бременността, фталатите са ендокринни разрушители.

Код 2 е по-безопасно 

Този код съдържа полиетилен с висока плътност (HDPE).

Някои продукти: полиетилен, непрозрачни контейнери за мляко, сок и вода, някои бутилки за лекарства, бутилки за шампоан и препарат, кутии със зърнени храни.

Вреди: Въпреки че обикновено се счита за безопасно за употреба в ограничени количества, проучванията показват, че пластмасите с код 2 могат да отделят нонилфенол, особено когато са изложени на слънчева светлина, което е ендокринен разрушител.

Избягвайте Код 3

Този код съдържа поливинилхлорид (V или винил или PVC).

Някои продукти: PVC, използвани в играчки, опаковки и т.н., бутилки от вода за уста, шампоан и бутилки за изстискване, буркани с масло, завеси за душ, подови настилки, подложка за килими, подвързващи листове, телена изолация, дограма и други строителни материали.

Снимка: iStock

Вреди: Това е най-токсичната и най-вредната форма на пластмаса. Съдържа бисфенол А (BPA), олово, фталати, живак, диоксини и кадмий. Може да причини ендокринни смущения, астма и алергии при деца и също така е известно, че е канцерогенен по природа, допринасяйки за различни видове рак, като този на гърдата. Ако се изгори, той освобождава диоксини, един от най-токсичните известни химикали. 

Относително безопасен Код 4

Съдържа полиетилен с ниска плътност (LDPE).

Някои продукти: чанти за хранителни стоки, хляб, замразени храни и боклук, чаши за напитки, бутилки за изстискване, контейнери за храна, жични кабели.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст