1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Ако ти пука за природата, просто пий вода от чешмата (ВИДЕО)

Ако ти пука за природата, просто пий вода от чешмата (ВИДЕО)

Симона създава карта "Чешмите на България", за да редуцира пластмасата (ЧАСТ 2)

Да постигнеш нулев отпадък. Това е чудесна и все още невъзможна цел за Симона Стилиянова, която превръща личната кауза в професионален път.

Освен, че е двигател на блога Zero Waste Sofia, тя е сред новите попълнения на малкия, но силен екип на BlackPeak Capital.

Симона става част от компанията на Росен Иванов през есента на 2022 г. с идеята, че бизнесите също трябва да бъдат подготвени за промените, насочени към устойчивост и екологично и социално управление.

От предварителния разговор с нея разбирам, че развива страст към по-природосъобразния начин на живот, когато осъзнава колко от нещата, които купува са излишни и отиват на боклука.

Оттогава усилията й да промени това са се превърнали в навици, които споделя с останалите в платформите си – в личния си блог, а също и в Instagram.

„Като потребители ние всъщност можем да оказваме силно влияние върху промените. Първите стъпки включват създаването на навици в дома и в средата ни – да редуцираме употребата на пластмаса, да намалим отпадъците, да не трупаме дрехи в гардероба, да не купуваме продукти, от които нямаме нужда, да рециклираме всичко онова, което не можем да използваме, да пием дори вода от чешмата“, пояснява Симона.

През 2018 г. създава картата „Чешмите в България“, защото страната ни е богата на източници на питейна вода, но въпреки това консумираме течности основно от пластмасови бутилки. Над 1500 са вече обектите, посочени на картата, а активни доброволци добавят нови постоянно.

Това не значи да се лишаваме, казва тя. Напротив. Можем да се грижим за околната среда, без да правим непосилни компромиси с начина си на живот.

„Аз също съм далеч от постигането на нулев отпадък, но това не ме е отказало да промяна в навиците“, категорична е Симона.

Тя ги прилага и в семейството си. Казва, че  вкъщи имат компостер, а тригодишният й син се е научил да изхвърля разделно отпадъци.

„Отнема по няколко минути в седмицата, за да компостирам, но знам защо е важно да го правя“.

Темата за т.нар. zero waste става приоритетна включително и за бизнесите по целия свят, които инвестират все повече в опазването на природата.

Сигурно неслучайно и Росен Иванов забелязва Симона и разбира, че има нужда от нейния ентусиазъм, който тя може да предаде на компаниите, в които инвестира BlackPeak Capital.

Разбираме, че не е сгрешил в преценката си.

„Моята роля във фонда отговаря изцяло на философията, която следвам. Като ESG и Маркетинг директор аз работя пряко с всяка от портфолио компаниите и нашите срещи започват от момента, в който започваме да инвестираме в тях“, пояснява Симона.

Тя е всъщност експертът, който трябва да обясни пред основателите и мениджърите на компаниите какви са предимствата за бизнеса им, ако приложат ESG политиките, но по-важното – как да започнат да ги прилагат правилно.

„Стремя се да подхождам индивидуално към всяка компания и да показвам добрите примери, тъй като понякога липсва структуриран подход за реализирането на целите“, допълва Симона.

Всяко начало е трудно, разбира се, и изисква повече отдаденост и усилия, докато усетим какво се случва.

„Промените обаче трябва да бъдат естествени, за да издържат във времето“, категорична е тя.

Същият съвет дава и на компаниите, с които работи. Преди бизнесът да започне действия, трябва да направи оценка за въздействието, което оказва върху околната среда и да разработи план, с който да бъде по-устойчив.

„Моята роля е да окажем подкрепа и да посочим инструментите за промяна, да покажем, че бизнесът може да подобри бранда и присъствието си, като намалява рисковете“, казва Симона.

Снимка: iStock

Позитивното е, че служителите на компаниите имат активна роля в прилагането на ESG политиките, водени от желанието за усетят ползите от това.

Питам я има ли такива, които се бунтуват, на което ми отговаря усмихнато, че досега не е срещала подобно отношение в практиката си. И се надява да бъде така и занапред.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии