1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

Взимаме играчки под наем - спестяваме по 80 кг. боклук на година

Дигитална библиотека за детски стоки и играчки позволява намаляване на въглеродния отпечатък върху природата (ЧАСТ 2)

 

Едва ли повечето хора сме запознати с индустрията, която произвежда играчки. Тя е сред най-големите консуматори на пластмаса в света, като използва близо 40 тона на година. Не бива да забравяме, че играчките се рециклират трудно, а производството включва и изразходването на ресурси за опаковки, които представляват сериозен обем от отпадъците.

Снимка: iStock

В същото време приходите, които генерира индустрията в глобален мащаб, възлизат на над 104 млрд. долара през 2021 г. Глобалният пазар на играчки е нараснал с на 13% от 2018 г. насам и тенденциите са темпът на растеж да продължи и през следващите години.

Проучвания показват, че в едно американско семейство харчи средно по 6,500 долара за играчки на детето си преди то да стигне тийнейджърска възраст, а във всеки дом има между 70 и 100 играчки.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Производителите на играчки вървят и в крак с динамичните промени в света, което ги поставя пред предизвикателството артикулите да следват креативността и въображението на децата.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Лидерите в сектора съсредоточават своите усилия и върху по-големите деца, които имат интерес към конзолни и компютърни игри, които представляват сериозен пазарен сегмент. Очаква се той да достига рекордни нива през следващите години, но сега поглеждаме към традиционните играчки, които купуваме за децата.

Проучвания са установили, че ако едно семейство взима под наем средно количество играчки, то може да спестява по 80 кг. боклук на година.

Дигиталната библиотека Infinity Toy Box, основана от Боряна и Иван през 2021 г., е на българия пазар от 14 месеца и предлага решения за ненужните играчки вкъщи. Проектът цели да привлече вниманието ни и към намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда.

Това, което платформата прави от самото начало, например, е да преизоползва кашоните и кутиите, в които идват стоките, което е важен аспект от производството и допринася за развитието на кръговата икономика.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5