1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Ако ти пука за природата, просто пий вода от чешмата (ВИДЕО)

Симона създава карта "Чешмите на България", за да редуцира пластмасата (ЧАСТ 2)

 

Да постигнеш нулев отпадък. Това е чудесна и все още невъзможна цел за Симона Стилиянова, която превръща личната кауза в професионален път.

Освен, че е двигател на блога Zero Waste Sofia, тя е сред новите попълнения на малкия, но силен екип на BlackPeak Capital.

Симона става част от компанията на Росен Иванов през есента на 2022 г. с идеята, че бизнесите също трябва да бъдат подготвени за промените, насочени към устойчивост и екологично и социално управление.

От предварителния разговор с нея разбирам, че развива страст към по-природосъобразния начин на живот, когато осъзнава колко от нещата, които купува са излишни и отиват на боклука.

Оттогава усилията й да промени това са се превърнали в навици, които споделя с останалите в платформите си – в личния си блог, а също и в Instagram.

„Като потребители ние всъщност можем да оказваме силно влияние върху промените. Първите стъпки включват създаването на навици в дома и в средата ни – да редуцираме употребата на пластмаса, да намалим отпадъците, да не трупаме дрехи в гардероба, да не купуваме продукти, от които нямаме нужда, да рециклираме всичко онова, което не можем да използваме, да пием дори вода от чешмата“, пояснява Симона.

През 2018 г. създава картата „Чешмите в България“, защото страната ни е богата на източници на питейна вода, но въпреки това консумираме течности основно от пластмасови бутилки. Над 1500 са вече обектите, посочени на картата, а активни доброволци добавят нови постоянно.

Това не значи да се лишаваме, казва тя. Напротив. Можем да се грижим за околната среда, без да правим непосилни компромиси с начина си на живот.

„Аз също съм далеч от постигането на нулев отпадък, но това не ме е отказало да промяна в навиците“, категорична е Симона.

Тя ги прилага и в семейството си. Казва, че  вкъщи имат компостер, а тригодишният й син се е научил да изхвърля разделно отпадъци.

„Отнема по няколко минути в седмицата, за да компостирам, но знам защо е важно да го правя“.

Темата за т.нар. zero waste става приоритетна включително и за бизнесите по целия свят, които инвестират все повече в опазването на природата.

Сигурно неслучайно и Росен Иванов забелязва Симона и разбира, че има нужда от нейния ентусиазъм, който тя може да предаде на компаниите, в които инвестира BlackPeak Capital.

Разбираме, че не е сгрешил в преценката си.

„Моята роля във фонда отговаря изцяло на философията, която следвам. Като ESG и Маркетинг директор аз работя пряко с всяка от портфолио компаниите и нашите срещи започват от момента, в който започваме да инвестираме в тях“, пояснява Симона.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5