1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Ерата на технологиите: Какво е дийпфейк и как да го разпознаем

Ерата на технологиите: Какво е дийпфейк и как да го разпознаем
 

Заплашени ли сме от разпространение на дезинформация

Ако видите Дженифър Анистън да рекламира най-добрите хапчета за отслабване или кремове против бръчки, които действат на мига, не бързайте да се втурвате към магазина. Вие може да сте станали жертва на дийпфейк (deepfake). 

Какво е дийпфейк?

Изкуственият интелект е в своя възход и колкото и да ни помага в работата, то попадне ли в грешните ръце, технологията може да има опасно приложение. Службата за информационна сигурност на Университета във Вирджиния дефинира deepfake като “изкуствено изображение или видео, създадено с помощта на специализирана машина”. 

Основната цел на тази технология е да накара хората да повярват в нещо, което не е истина. Всеки, който знае как да фалшифицира тези изображения, може да разпространява дезинформация и да ни накара да предприемем действия, които може да застрашат здравето ни. Дезинформацията, основана на deepfake, може да предизвика хаос.

Как да разпознаем дийпфейк видео или аудио? 

Един от лидерите в киберсигурността NortonLifeLock дава няколко съвета за това как да разпознаем фалшивите видеа. Ето за какво да следим:

  1. Неестествено движение на очите. Когато очите се движат по особен начин или има липса на такова движение, това е червен флаг.
  2. Неестествени изражения на лицето.
  3. Неестествено позициониране на части от лицето.
  4. Липса на емоции.
  5. Неестествена поза или размери на тялото. У вас трябва да се породят съмнения, ако формата на тялото на човек не изглежда естествена или има непоследователно позициониране на главата или тялото.
  6. Неестествено движение на тялото. Ако човекът от видеото прави неестествени движения, проявява неочаквана гъвкавост и танцува, без това да е специфично за поведението му.
  7. Неестествено оцветяване. Често се случва тенът на кожата да не отговаря на реалното лице на човека.
  1. Зъби, които не изглеждат истински. Алгоритмите изпитват трудност при генерирането на отделни зъби, така че липсата на очертания е улика.
  2. Замъгляване или неправилно подравняване. Ако краищата на изображенията са замъглени или визуалните елементи са неправилно подравнени.
  3. Странен звук. Лошото синхронизиране на устните, роботизирано звучащи гласове, странно произношение на думи са знаци за налична манипулация. 

Най-доброто противодействие на дезинформацията и фалшивите новини, които създават подобен тип съдържание, е добрата информираност. Ако не искате да станете жертва на deepfake използвайте своето критично мислене и обогатете своята медийна грамотност.

стажант-репортер: Айлин Дрикова

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии