1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Преди крипто: Как Ружа Игнатова фалирала стоманодобивен завод?

Преди крипто: Как Ружа Игнатова фалирала стоманодобивен завод?

Игнатова и баща ѝ са обвинени, че са разглобили машините, за да ги транспортират до България на части

 

Малко неща се знаят със сигурност за живота на Ружа Игнатова. Малко се знае и за нейните ранни години, но редица журналистически разследвания, включително подкаст на BBC, доказаха, че кариерният й път скача от фалираща компания в друга фалираща компания, не веднъж.

Това, което знаем, е че през фалшивата крипто валута OneCoin, тя е присвоила между 4,4 млрд. долара до близо 20 млрд. долара от милиони хора по света в продължение на три години. Но OneCoin дори не е първата измама на Игнатова, казва Grunge

Как Ружа Игнатова се озовава в Германия?

Ружа Игнатова е родена на 30 май 1980 г. в България, а още в ранното ѝ детство семейството й емигрира в Шрамберг, Германия, когато е все още на 10 години. Според CoinMarketCap Игнатова винаги е имала изискан нюх и бивши съученици си спомнят как никога не е идвала на училище без червено червило или оправени нокти.

През 2006 г. Игнатова завършва университета в Констанц с докторска степен по международно право. Но докато BBC я наричат възпитаничка на Оксфорд, Funancial пише, че Игнатова е посещавала университета в Кеймбридж за магистърската си степен. По време на следването си Игнатова се запознава и с немския адвокат Бьорн Щрел и двамата се женят. В края на 2016 г. се сдобиват с дете.

Фалит след фалита

Според разследванията тя и баща ѝ Пламен Игнатов са купили Waltenhofen Steelworks, компания за обработка на метали, във Валтенхофен, Германия.

Според сайта Grunge Ружа Игнатова и нейният баща купуват стоманодобивния завод Waltenhofen Steelworks в Алгау, след което обявяват фалит, твърдейки, че по този начин ще помогнат за спасяването на завода. Bankless Times обаче пише, че Игнатова и баща ѝ може дори да са придобили компанията незаконно. Цялата ситуация се случва при „съмнителни обстоятелства“.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Südkurier работниците в завода първоначално са били доволни от сделката и са вярвали, че вече няма да се притесняват за работните си места. И в началото нещата изглеждаха наред. През 2010 г. all-in.de съобщава за атмосфера на оптимизъм в леярната. Но през 2012 г. Игнатова и баща й тайно продават компанията на човек, който четири дни по-късно отново обявява фалит. По-късно става ясно, че Игнатова и баща ѝ не само са присвоили пари от компанията, но и са обвинени, че са разглобили машините, за да ги транспортират до България на части.

Funancial пише, че "особено възмущение сред служителите предизвика тайното преустройство на вече фалиралата компания в началото на 2012 г.". Най-малко 160 души губят работата си.

Присъди

Ружа Игнатова напуска Германия, след като тайно продава стоманодобивния завод, и се смята, че е отишла в Лондон и след това вероятно в Дубай. Но всичко, което се случва в Германия я настига четири години по-късно, когато тя и баща ѝ са осъдени за забавяне на фалит и измама, пише BuzzFeed.

Игнатова и баща й се признат за виновни за присвояване, банкови измами и измамни счетоводни практики.

Снимка: btvnovinite.bg

Игнатова получава условна присъда от 14 месеца затвор от окръжния съд в Аугсбург, но не е ясно каква точно е присъдата на баща й. BBC съобщава, че тя също е била глобена, но поставя датата на присъдата й през октомври 2016 г., докато BuzzFeed говори за април 2016 г. В крайна сметка много от датите и времевите линии около историята на Игнатова варират и историята продължава да става все по-мътна.

Смята, че Игнатова и баща й са откраднали над 1 млн. евро от стоманодобивния завод Waltenhofen. Щетите за доставчиците възлизат на стотици хиляди долари, пише Südkurier.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии