Колко струва да притежавате кола от Формула 1

Колко струва да притежавате кола от Формула 1

С достатъчно пари е възможно да паркирате състезателна кола в гаража си

 

Една от мечтите на феновете на този моторен спорт е да притежават кола, с която се състезават техните любимци. Ако сте готови да бръкнете дълбоко в джоба си, за да притежавате подобна кола, трябва да знаете, че колкото по-евтина е тя, толкова по-малко се доближава до истинския автомобил от Формула 1.

Действителен автомобил

Цена: около 15,9 милиона долара

Трудно е да се постави точна цена на кола от Формула 1. Един отбор може да похарчи 145,6 милиона долара за автомобил. Red Bull дават приблизителна цена на отделни елементи. Воланът струва около 50 000, комплект калници (предни и задни) към 200 000, според сложността. Всички те са уникални и струват скъпо. Шасито, но особено двигателят и трансмисията, са най-скъпите компоненти.

Кола за показ: истинска състезателна кола, но само отвън

Цена: от 125 милиона долара

В сайтове може да намерите коли, които се продават за 119 300 долара. Разбира се, не можете да очаквате да купите истинска състезателна кола, но в най-добрия случай ще имате кола за показ, която повече или по-малко отговаря на оригинала. Разбира се, тази евтина кола няма двигател или трансмисия. За тези пари ще получите само обвивката на състезателна кола с волан. Можете да я паркирате около гаража или да я оставите в двора. Ако достатъчно от вашите приятели се съберат, може да я бутнете напред.

Втора употреба Deluxe: използван автомобил от Формула 1

Цена: няколко милиона долара

Снимка: Getty Images

Ако искате завършена, готова за шофиране кола от Формула 1 с история, цената става наистина висока. За да можете да придобиете представа за диапазона на цените, потърсете публични аукциони. Искате колата на Сена от Макларън, или ферарито на Шумахер? Цените не падат под 5 милиона долара. На теория тези автомобили обикновено наистина се движат, но на практика трябва да държите ръцете си далеч от задвижването на деликатна състезателна технология.

Рекордът за най-скъп състезателен автомобил се държи от Mercedes, с който Хуан Мануел Фанхио стана световен шампион през 1954 г. Автомоблът се продаде за около 31,8 милиона долара.

RB17 - автомобил за пътя

Цена: 7,6 милиона долара (включително данъци)

Red Bull Racing се състезава с RB16 през 2020 г., с RB16B през 2021 г. и в момента използва RB18. Защо е пропуснато съкращението RB17? Отговорът: дизайнерът Адриан Нюи е създал нещо специално и работи с Red Bull Advanced Technologies върху хиперавтомобил с това име. RB17, от които 15 на година ще бъдат построени през 2025 г. до достигане на максималната квота от 50. Тези коли ще струва 5 милиона паунда - без данъци. Докато колата е в гаража, това означава необходим трансфер от 7,2 милиона евро. Цената на RB17 не е чак толкова различна от тази на настояща кола от Формула 1.

Бизнес Видео Подкаст