Цели 80% от произведените G-класи все още са в движение

Технологии

Легендарният автомобил се произвежда от 1979 г.

 

Около 80% от всички произведени Mercedes G-Class все още се движат по пътищата, увери шефът на AMG Михаел Шийбе в разговор с журналисти, цитиран от "Мотор 1".

Легендарният Gelandewagen се произвежда от 1979 г., като през това време са сглобени до 500 000 бройки, което означава, че поне 400 000 от тях все още са в движение.

За сравнение, Porsche наскоро направи подобно проучване и установи, че около 70% от произведените 911 са оцелели до днес. Всъщност само един модел има значително по-висок процент от G-класата. Това е Rolls-Royce Phantom, при който повече от девет десети от произведените автомобили са все още годни да се движат по пътищата, въпреки почти вековната история на британския флагман.

Въпросът за дълголетието на G-класата беше повдигнат покрай пускането на новата чисто електрическа версия на модела. Според Шайбе той е проектиран да бъде напълно сравним по издръжливост със своите бензинови братовчеди.

Шайбе обаче остави широко отворена вратата за оцеляването на версиите с вътрешно горене в бъдеще.

„Ние сме компания, ориентирана към нашите клиенти. Ако клиентите искат V8 двигатели, тогава нашата работа е да им предоставим ефективни и много мощни V8 двигатели“, обясни мениджърът, който освен за AMG отговаря и за G-Class и Maybach („Майбах“) в гамата на Mercedes.

Бизнес Видео Подкаст