1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Джером Кервиел - обикновеният работник, който източи милиарди от Societe Generale

Блясък

Кервиел беше осъден за злоупотреба с доверие и други обвинения във френския съд

Джером Кервиел е известно име в света на финансовите измами. Той беше търговец във френската компания Societe Generale, който в последствие бе осъден за търговска загуба през 2008 г. в размер на 7,2 милиарда долара. 
Историята е впечатляваща заради факта, че един обикновен работник, чиято заплата не е по-висока от 100 хиляди евро годишно, доведе до загуби от 4,9 милиарда евро. Това той е направил чрез извършване на поредица от неразрешени и фалшиви сделки между 2006 г. и началото на 2008 г. Когато мениджърите на компанията откриха, че Кервиел е извършил неразрешени сделки на стойност десетки милиарди евро, те побързаха да затворят от отворените позиции специализирани арбитражни сделки с акции и да съдържат степента на измамата. Няколко от сделките бяха затворени с големи загуби поради падащ пазар по време на продажбата.
 
Снимка: Getty Image
Кой е Кервиел?
 
Джером Кервиел е роден на 11 януари 1977 г., израства в Понт Л'Аби, Бретан, Франция. Кервиел завършва бакалавърска степен в Университета на Нант през 1999 г. и след това магистърска степен по финанси в Университета на Лион през 2000 г. Той се присъединява към Societe Generale през лятото на 2000 г. на 23-годишна възраст. Първата му позиция в компанията е в отдела за съответствие, но през 2005 г. той се премества на работа като младши търговец, работещ с деривати. Ролята на Кервиел беше да се възползва от несъответствията в ценообразуването между дериватите на капитала и пазарната цена на акциите, на които се основават дериватите. Дериватите са инвестиционни инструменти, които извличат стойността си от друг актив, като цената на царевицата, акции или индекси. Има много различни видове деривати, като фючърси, опции и суапове.
Снимка: Getty Image
С няколко години опит в бек офиса на банката той беше добре запознат с политиките на компанията за одобряване и регулиране на търговията между нейните брокери. Той се възползва от това знание в края на 2006 г. и началото на 2008 г., за да компенсира своите едностранни залози, като създава фалшиви сделки в компютрите и регистрационните файлове на системата, така че сделките да не са маркирани от системите за надзор на банката.
Първоначално тези сделки бяха печеливши. При толкова голям ранен успех Кервиел се страхуваше, че банката ще открие фалшивите транзакции. За да прикрие дейността си, той започна да създава губещи сделки умишлено, за да генерира загуби, за да компенсира ранните си печалби.

Мениджърският персонал на банката разкри неразрешената търговска дейност през януари 2008 г. и предприе действия срещу това. Кервиел твърди, че шефовете му са знаели за неговите измамни сделки, но умишлено са гледали на другата страна, докато е печелил за банката. Апелативен съд във Версай застана на страната на Кервиел през 2016 г. и заяви в решение, че не "случайната небрежност", а "мениджърският избор" гарантира, че Кервиел може да се размине с престъпните си действия.
Кервиел беше осъден за злоупотреба с доверие и други обвинения във френския съд през 2010 г. Той беше осъден на най-малко три години затвор и му беше наредено да плати обезщетение от 4,9 милиарда евро. Той излежа пет месеца в затвора през 2014 г., преди да бъде освободен. Сумата на глобата му също беше намалена до 1 милион евро през 2016 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии