1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Защо боядисваме яйца на Великден?

БГ Бизнес

Традицията търпи промени през годините

Има много традиции, свързани с християнския празник Великден, независимо дали става въпрос за ядене на шоколадови бонбони във формата на зайчета или обличане в пастелни цветове. Но много от тях не са християнски по произход (т.е. не са в Библията). Обичайната великденска дейност за боядисване на яйца, например, всъщност предхожда християнството.

Според уебсайта на History Channel боядисването на твърдо сварени яйца първоначално е било езическа традиция: „Яйцето, древен символ на новия живот, се свързва с езическите празници, празнуващи пролетта.“

Снимка: Ладислав Цветков

Джахнаби Баруа от Huffington Post отбелязва, че „В продължение на хиляди години иранците и други народи са украсявали яйца на Навруз, иранската Нова година, която се пада на пролетното равноденствие.“

Великден се свързва с боядисването на яйца някъде през 13 век, според History Channel. Великденското яйце се е превърнало в символ на възкресението на Исус Христос, на излизането му от гроба. „В миналото яйцата бяха забранена храна по време на Великия пост“, обяснява уебсайтът на History Channel. „Така че хората ги рисуваха и украсяваха, за да отбележат края на периода на покаяние и пост, след което ги ядяха на Великден.“

„Боядисването на великденски яйца е особено обичана традиция в православните и източнокатолическите църкви, където яйцата се боядисват в червено, за да представят кръвта на Исус Христос, пролята на кръста“, пише Баруа.

Кралска традиция

Английският крал Едуард I също може да е допринесъл за традицията за украсяване на яйца за празнуване на Великден. През 13-ти век Едуард I нарежда 450 яйца да бъдат оцветени и украсени със златни листа. Те бяха представени като великденски подаръци на останалата част от кралското семейство.

В няколко легенди Мария Магдалена е ключов играч в създаването на традицията за боядисване на яйца. Една версия включва пътуването на Мария Магдалена до гроба на Исус три дни след разпъването му. Тя носила кошница с варени яйца, за да ги сподели с другите жени, които скърбят на гроба. Когато пристигнала и намерила камъка отместен от входа и гробницата празна, яйцата в нейната кошница се обагрили в брилянтен нюанс на червено.

Снимка: БГНЕС

Друга легенда разказва за Мария Магдалена, която щяла да говори с римския император Тиберий, след като Исус възкръснал от мъртвите. Тя поздравила императора с думите „Христос Воскресе“. Тиберий отговори: „Христос е възкръснал колкото това яйце е червено“. В момента, в който посочил обикновеното яйце, то станало червено.

Мария, майката на Исус и червеното яйце

Някои източноевропейски легенди смятат не Мария Магдалена, а майката на Исус Мария, като източник на традицията за боядисване на яйца. Мария е присъствала на разпятието на сина си на Разпети петък и според тези легенди е донесла яйца със себе си. В една версия кръвта от раните на Исус капе върху яйцата, оцветявайки ги в червено. Друга версия на легендата разказва как Мария плаче, молейки войниците на кръста да бъдат по-малко жестоки към нейния син. Тя дава на тези войници яйца и докато сълзите й падат върху тях, те се изпъстрят с блестящ цвят.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии