1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Пъдпъдъчите яйца заменят кокошите за Великден

БГ Бизнес

Скъп се очертава този Великден за потребителите

Все повече се купуват пъдпъдъчи яйца за боядисване за Великден заради по-ниската цена, обяви икономистът Невена Петрова.

Пъдпъдъчите яйца вървят около 3.20 лв. за 10 броя. Докато кокошите яйца са над 5 лв. за 10 броя. "Няма нищо лошо в тенденцията за купуване на пъдпъдъчи яйца, които са с по-добри хранителни стойности и досега винаги са били скъпи", заяви Петрова. От друга страна ситуацията показва спекулацията, която се извършва на пазара на кокоши яйца от производителите и търговските вериги заради повишеното търсене. Именно заради това предлагам да бъде създадена държавна верига магазини, която да продава български продукти и стоки без надценка, подчерта Невена Петрова.

Великденското пазаруване тази година се оказва по-скъпо заради високите цени на основните хранителни стоки, от които приготвяме традиционните ястия за трапезата. Поскъпването спрямо миналата година е между 30 и 50%, а на част от продуктите и по-високо. Агнешкото месо и козунак се предлагат на цени от над 30 лева за килограм, а яйцата са почти буквално златни. Търговците и прекупвачите слагат двойни и тройни надценки.

Снимка: Istock.com

Реално цената на агнешкото месо се увеличава близо три пъти от фермата до трапезата. Тази година цената на прясно месо от производител върви по 12-14 лева за килограм живо тегло. В магазинната мрежа заради транспортни разходи, логистика, осигуряване на нужните количества и сложените надценки цената за килограм българско агнешко достига около 30-35 лева. Цените са с около 30% по-високи спрямо миналата година, когато агнешкото директно от производителите се търгуваше средно по 8-10 лева за килограм, а в магазина се предлагаше на цени от 20-25 лева за килограм.

Козунаците също са по-скъпи, като килограмът излиза колкото агнешкото - по 32 лева. Докато през 2022 г. са били около 22 лв.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии