1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Властта и земеделците подписват споразумение, какво се разбраха

Властта и земеделците подписват споразумение, какво се разбраха

Помощта за фермерите ще бъде осигурена от бюджетите на Министерство на земеделието и на Държавен фонд „Земеделие“

След повече от 4 часа пореден тур преговори вчера министерството на земеделието постигна договорка с недоволните земеделски производители. То ще бъде подписано днес, след като мине и срещата с премиера Николай Денков.

На срещата вчера е присъствал и изп.-директор на на Държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов, а една от главните преговарящи страни е била отново Българската аграрна камара, в лицето на своя председател Костадин Костадинов. 

Какво всъщност се разбраха?

Агроминистърът Кирил Вътев обяви пред журналисти, че ще предложат само големите земеделски стопани да доказват загуби, за да получат т.нар. "украински помощи". От тях ще се иска да докажат загуба на реколтата, която е засята в 2022 г. и е придобита и реализирана през 2023 г., обясни агроминистърът, цитиран от "Сега". Малките стопанства - с до 300 ха, ще получат допълнително подпомагане безусловно.

Премиерът Николай Денков увери след срещата, че помощта ще бъде осигурена от бюджетите на Министерство на земеделието и на Държавен фонд „Земеделие“ и няма да има ощетени сектори. Той уточни, че част от дискусията е била, че най-малките производители с до 300 хектара няма да има нужда да доказват загуби и те ще получат най-голямо финансиране. Докато по-големите ще трябва да подадат справка за загубите, като най-големите - тези с площи над 600 хектара,  ще получат най-малко помощи и за тях ще има таван на помощта.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, също потвърди, че се е постигнало съгласие между протестиращи и правителство. “Имаме разбирателство по трите вида точки по декларацията, която бяхме представили предварително. Спираме ефективните протестни действия. Ще се изготви текст на споразумение с конкретните договорености между нас и министър-председателя, който да бъде разписан”, каза той. Преди срещата той разкри, че предложението на правителството е малките зърнопроизводители да получат допълнително 20 лв. на дка, а останалите - по 10 лева.

Конкретната финансова помощ според големината на земеделските стопанства, ще стане ясна при подписване на споразумението в понеделник.

От аграрното министерство още снощи са представили пред земеделските асоциации предложението си за диференцирани помощи – "за най-малките най-много, за средните по-малко, за най-големите съвсем малко, но с определен таван", обясни по-рано днес министър Вътев.

По повод недоволството на земеделците, че очакваните помощи ще дойдат твърде късно, когато няма да има толкова голяма нужда от тях, Вътев допълни, че имат предложение да подредят така плащанията в годината, че земеделците да ги получават тогава, когато им трябват.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии