1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Цветя, подаръци, преживявания: Колко ще ни струва Св. Валентин тази година?

Цветя, подаръци, преживявания: Колко ще ни струва Св. Валентин тази година?

В сравнение с миналата година златото променя своята цена

Седмица преди празника на влюбените проверяваме колко ще ни струват най-търсените неща за празника.

Цветя

Започваме проверката на Борсата за цветя в София, за да разберем от самите вносители колко струват най-търсените видове тази година.

Розата ще е доста по-скъпа, но в сравнение с миналата година цената ще бъде почти една и съща“, казва Жан Джадиди от Борсата и допълва, че инфлацията е една от основните причини за по-скъпите цветя.

По думи на вносителя трябва да имаме предвид, че цените се вдигат заради празниците.

„Много хора ще кажат, че ние вдигаме цените и сме хората, които си прибираме парите. Каква е причината? Нека обясним на онзеи, които не знаят. Розите и всички други цветя идват от най-големия износител – Нидерландия. Там има търгове, а тези търгове определят според търсенето и цената. Колкото по-голямо е търсенето и цената е по-висока“, разяснява той.

Снимка: iStock

Въпреки че Св. Валентин не се празнува толкова много в България, в останалите държави търсенето е много голямо и това покачва и цените глобално.

„В момента няма да видите много голяма разлика. Например, розата да е била 8 лв. и да стане 10 лв.“, добавя той.

По думи на вносителя от Борсата за цветя, все още пратките за празника не са пристигнали в страната и цената ще стане ясна чак тогава. Специалистът препоръчва, за онези, който намират розата за скъпа, да заложат на прелетните цветя – лалета, фрезии, нарциси, зюмбюли.

Подаръци

Козметика, плюшени играчки и бонбони – това са най-честите подаръци, на които двойките залагат за празника на любовта, но тази година влюбените търсят и нещо по-различно. 

„Тази година има тенденция да се подаряват универсални бижута. Например гривна със златен елемент и конец в различен цвят – червен (против уроки) или черен (класически). Тази гривна е универсална и за мъжа и жената“, казва Тихомир Янков, експерт по скъпоценни камъни.

В сравнение с миналата година златото променя своята цена. Благородния метал с „проба 585“ струва 69,44 лв. за един грам, а среброто 1,20 лв. за грам.

„Спрямо долара златото също променя своята цена и може би има покачване на цените на някои от изделията с 3-4%“, казва той.

По думи на експерта хубавото бижу със скъпоценен камък в момента струва от 400 до 2 000 лв., а ако сте решили да предложите на своята половинка, имайте предвид, че цената на годежните пръстени с диамант в момента варира между 1 800 и 60 000 лв.

Тази година един от най-търсените кристали е розовият изумруд, който е обявен и за кристал на годината. Смята се, че той учи на любов състрадание и вярност.

Преживявания

Пренасищането с вещи води и до търсене на повече преживявания. Наблюдава се засилено търсене на полетите с балон, вечеря на тъмно, СПА уикенд, пътешествие, различни дегустации и всякакви екстремни преживявания.

Издигането с балон струва 60 лв. и се предлага в София, Пловдив и на Белоградчишките скали. За двама това преживяване струва 260 лв. Полетът с балон е 360 лв. за един и от 430 лв. до 900 лв. за двама. Тандемен скок с бънджи е на цена от 140 лв.

Според семейният терапевт Вася Иванова много честа тревога при влюбените е не само дали ще изберат точния подарък, но и дали могат да си позволят подаръка, който искат да купят на половинката си.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии