1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Земеделците блокират цялата страна с протести

Земеделците блокират цялата страна с протести

Вижте къде ще бъде разположена тежката техника

Земеделците започват безсрочни ефективни протести в 10:00 часа днес, след като вчера те отхвърлиха предложените от правителството схеми за подпомагането им. Очаква се 80 точки в цялата страна да бъдат блокирани от тежка техника.

Правителството обеща подкрепа за зърнопроизводителите само срещу доказване, че в последната година са работили на загуба.

Според земеделците обаче в такава методика липсва икономическа логика, тъй като данъчната декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години, пише sega.bg. Земеделците не приемат и предлаганата от изпълнителната власт сума от 150 млн. лв. за подкрепа на уязвимите сектори мляко, плодове и зеленчуци, като според бранша са нужни нови анализи за по-сериозно компенсиране на загубите.

Протестите започнаха още вчера - над 20 аграрни сдружения поискаха оставката на земеделския министър Кирил Вътев пред ресорното министерство. Те бяха поканени на среща с министъра, но до конкретен резултат не се стигна. Премиерът акад. Денков им отговори, че искането за оставка е политическо. По думите му зърнопроизводителите нямат основания за протести. Денков допусна и че не е случайно, че протестите се правят малко преди предстоящата ротация в кабинета.

Парламентарната комисия по земеделието, храните и горите днес трябва да проведе изнесено заседание в министерство на земеделието. На него се очаква да бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора - в отговор на постъпилите искания от браншовите организации в земеделието.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии