1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

На пазара има колбаси "Бургас" с 23 съставки, при оригинална рецепта с 4

БГ Бизнес

Въпросът за милион е: Какво съдържа салам „Бургас“?

Шпековият салам с името „Бургас“ е толкова популярен у нас, че от "Активни потребители" откриват 25 различни марки, от различни производители, носещи името „Бургас“

Снимка: iStock

„Оригиналният производител е „Родопа-Бургас. Според сведения на бивши служители от завода техния шпеков салам се е ползвал с голямо уважение в страната най-вече поради строгото спазване на качеството на продукцията. Репутацията е завоювана и много месопреработватели искат да се възползват от утвърденото в миналото име“, казват от Активни потребители.

Снимка: iStock

Сега пазарът е затрупан от колбаси с „Бургас“ в името. Тези салами, предлагани от различни компании, като цяло слабо си приличат по външен вид, вкус и консистенция.

„Според спомените на по-възрастното поколение, настоящите колбаси Бургас нямат нищо общо и с техния именит предшественик“, допълват от асоциацията.

Възстановена е по спомените на работници от „Родопа-Бургас“, както и съгласно изискванията на действащия тогава, а за отбелязване и сега, стандарт БДС 18-86.

Рецептата е следната: едросмляно (3 до 30мм късчета) свинско (60%) и говеждо (40%) месо, сол, натриев нитрит за консервант, подправки (основно черен пипер на зърна) и вода. Като изключим подправките и водата това са 4 съставки. Съгласно БДС се допуска и добавянето на твърда сланина. Стандартът описва и някои технологични изисквания, микробиологична чистота, както и максимално разрешените количества вода и консервант в крайния продукт. Ограничава се влагането на съединителна тъкан, включително фасции и лой.

От съвременна гледна точка това е елементарна рецепта и доста занижени критерии за безопасност. 

В проучването са включени 25 марки колбаси, съдържащи в наименованието „Бургас“. Закупени са по метода „таен клиент“ от търговската мрежа в страната.

Започваме обаче с броя на съставките. Оригиналната рецепта включва само 4, свинско и говеждо месо, сол и натриев нитрит, плюс подправки и вода. Проверката, обаче, сочи, че съвременните колбаси „Бургас“ значително са „забогатели“ откъм брой на съставки.

„Средно в тях се установяват 14,7 компонента, т.е. почти 4 пъти повече. Рекордьор е продукт от собствената марка на голяма верига хипермаркети с 23 съставки описани в етикета, а най-близката до оригинала е със 7“, казват от Активни потребители.  

Екстремалното нарастване в броя на компонентите се дължи на влагането на технологични добавки (Е-номера) и всякакви други нетипични за колбасите суровини. Благодарение на „усъвършенстваните“ рецепти потребителите могат да консумират резултатите от прогреса на индустриалната химия – малтодекстрини, нишесте, протеинови изолати/хидролизати/екстракти, растителни фибри, фуражни добавки от овес, остатъци от млечната индустрия, китайската подправка глутамат и др.

Иновации има и във видовия произход на месото, поне при 7 марки е добавено пилешко, въпреки, че то обичайно не се използва при трайните салами. При други се влагат субпродукти като свински кожички или техен хидролизат и механично отделено месо.

Какво да наблюдаваме: 

Снимка: iStock

На горната снимка можете да видите типична консистенция на съвременни колбаси, изготвени от дребносмляно или механично отделено месо и споени/форматирани с помощта на технологични добавки. Виждат се и следи от съединителна тъкан. Консистенцията напълно не отговаря на изискванията на БДС 18-86.

Снимка: Активни потребители

На горната снимка е показан прорез на салам с различна текстура. Наблюдават се късчета сланина. Отсъстват видими следи от съединителна тъкан, а цвета наподобява този на мускулни влакна. Въпреки, че е по-близо до оригинала и в тази марка шпеков колбас не се установява отличителната за автентичната рецепта едрозърнеста структура на месото, с късчета с размер 3 до 30мм.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии