1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Защо да внимаваме с бананите, чиито номер на лепенката започва с 8?

Вижте какво означават цифрите върху етикета на плодовете

Бананите са едни от плодовете, които се консумират най-много в момента. Любим на много този продукт има приятен вкус и куп полезни свойства. Това, за което не се замисляме обаче, е какво всъщност означават номерата на лепенките върху бананите. Според експерти те са изключително важни и трябва да ги следим, защото те показват как са гледани плодовете.

Ако плодовете имат етикет, на който са обозначени 3 или 4 цифри, това означава, че те са отглеждани с помощта на торове и технологии от последните 50-ина години. Така например един лимон е маркиран с номер 4033, докато бананите са с номер 4011, пишат от agrozona.bg.

С 9 започват номерата на органичните плодове. Ако плодът има пет цифри, от които първата е 9, това означава, че е органичен. Такъв етикет е гаранция, че плодовете се отглеждат без пестициди и торове. Например, бананите с биологичен произход са номерирани 94011.

Какво означава, когато първата цифра е 8? Това може би е най-важната особеност, защото представлява плод, който е генетично модифициран, а се разпознава на базата на пет цифри, първата от които е винаги 8. Например, тези банани на етикета си имат номер 84011. Все пак трябва да имаме предвид, че това е доброволна маркировка. Причината е, че изначално производителите на ГМО не са искали да отбелязват своите продукти.

В ЕС по-голямата част от храните произведени като ГМО са маркирани. В последните години държавите -членки все повече спорят по въпроса, но се стигна до консенсус, че за потребителите е полезно да знаят дали ядат ГМО или обикновени храни и да им бъде дадено правото на избор при пазаруване, поради което те се обозначават със стикери.

Друго, което е важно да знаете, че лепилата за стикерите върху продовете са напълно безопасни. Така че дори да погълнете стикера, няма да ви стане нищо. 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии