Трудно ли е да тегля ипотечен кредит, ако съм над 50 години?

Трудно ли е да тегля ипотечен кредит, ако съм над 50 години?

Експертите имат важни съвети за такива случаи

 

Възрастовата граница за теглене на ипотечен заем расте все повече. Много хора над 50 години искат да изтеглят кредит за ново жилище, но което да се радват. Трудно ли е обаче да вземеш кредит на такава и по-късна възраст?

Точна рецепта няма, но съществуват варианти, които вдигат шансовете на по-възрастните, тези които са навършили 50 години, да получат желания кредит за ново жилище. 

Основно изискване на банките към клиента е възрастта му, прибавена към срока на договора, да не надвишава 75 години. Тоест, ако клиент на 60 години кандидатства за ипотека, максималният срок, който би получил кредит от банка, ще е 15 години. В резултат на това, че заемът не може да е за повече години, месечната вноска може да се окаже твърде висока.

Затова често се прилага практиката клиентът да тегли кредита със съдлъжник. Това може да бъде млад роднина, който да се включи като съдлъжник и по този начин да се вземе предвид неговата възраст при определяне на максималния срок. По-дългият срок води до по-ниски месечни вноски. Така обслужването на заема става поносимо, а след като таксите за предсрочно погасяване  отпаднаха, човек винаги има опцията да си спести плащането на лихви и да погаси преждевремнно заема или част от него, ако разполага с "излишни" пари.

Основният фактор при избор на оферта е размерът на месечната вноска. Сумата не трябва да е повече от 30-40% от чистия месечен доход на домакинството, подчертават финансовите експерти, цитирани от musketari.bg. Можете да направите и такава калкулация - изчислявате колко можете да отделяте за кредита си всеки месец и договаряте с банката вноска, която да е 70-80% от тази сума. Това е полезна "рецепта", защото човек никога не знае дали ще запази доходите си и дали лихвите няма да се качат, затова е добре да си предвиди резерв. 

Качеството на жилището също е много важна предпоставка при кандидатстване за кредит, когато рискът от неодобрение е значителен. Точно такъв е той, когато кредитоискателят е над 50 години. Затова по възможност трябва да се кандидатства за възможно най-качествено жилище. Това означава добре изпълнено и завършено с акт 16 ново строителство, или качествен стар тухлен апартамент. Повече от ясно е, че банките не биха искали да влизат в по-рискова сделка за покупка на панелка в окаяно състояние. Защото, ако изплащането спре и апартаментът отиде на публична продан, банката ще може да вземе много по-малко пари за него, при приблизително едни и същи разходи за съдия-изпълнител.

Към качеството трябва да причислим и района. Колкото по-добър е той – хубав квартал или център, толкова по-склонна е банката да дава кредит. 

Клиентите, които избират да си купят жилище на по-късен етап от живота, в повечето случаи разполагат със собствени средства. За тези, които имат спестявания, по-голям процент самоучастие към ипотеката, може значително да съкрати срока на договора, без това да оскъпи месечната вноска. Експертите съветват обаче, да не вкарвате всичките си спестявания в имот и винаги да имате налице спестени пари.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст