1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Пловдив гони София по цени на имоти

Пловдив гони София по цени на имоти

Ето колко скочиха цените под тепетата

Над 1500 евро на квадратен метър скочиха цените на жилищата в три от най-предпочитаните пловдивски квартала - "Младежки хълм", „Мараша" и „Каменица 1". За сравнение средната цена на квадратен метър в София върви около 1600-1700 евро.

Традиционно центърът също се нарежда сред найскъпите локации за живеене под тепетата. „Най-евтино се продават жилищата в "Изгрев", където са и единствените цени под 1000 евро/кв. м. След него в нарастващ ред са "Беломорски", "Остромила", "Коматевски възел", "Южен", сочи последният анализ на Bulgarian Properties.

Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията, вторият по големина град в страната успя да навакса изоставането на цените си спрямо Варна и Бургас. Вече може да се каже, че пазарите в трите най-големи града след София в много отношения си приличат. Пловдив следва плътно тенденциите на жилищния пазар в столицата - видно е как ускоряването на растежа и забавянето му се случват по-рано от тези в двата ни най-големи морски града, пише "Марица".

Данните за първото тримесечие сочат, че ръстът се е забавил до около 8% на годишна база, твърди Стойкова. Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където темповете се ускориха едва след средата на 2022 г., и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишно нарастване от около 8-10 процента. В резултат на бързото нарастване на цените в морската ни столица те вече са със средно около 100 евро/кв.м по-високи от тези в Пловдив и Бургас. През първото тримесечие средната цена във Варна достига 1343 евро/кв.м, по данни на Bulgarian Properties.

В Пловдив и Бургас цените вече са доста сходни - съответно 1212 евро/кв.м и 1244 евро/кв.м. И за трите големи града важи това, че вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв.м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв.м. И в тези три големи града новото строителство движи пазара през последните години и е предпочитано от купувачите. Наред с това предлагането на вторичен пазар остава ограничено, а търсенето - голямо, което прави момента много подходящ за продажба.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии