1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

85% от българите живеят в собствен дом, но 22% не могат да се отопляват

85% от българите живеят в собствен дом, но 22% не могат да се отопляват

Най-скъпо излиза да си купиш дом в Чехия, Португалия и Люксембург, а най-достъпни са жилищата у нас и в Румъния

Доклад на Европейската комисия показва, че в свое жилище живеят средно под 70% от европейците, а за България този процент е 85.

Това ни отрежда седма позиция в класацията по това дали жилището е собствено или е под наем. Първите места заемат страни от бившия Източен блок. В Румъния, например, 95 на сто от хората обитават свое жилище.

Снимка: bTV

Германия пък е единствена в общността, където населението живее повече под наем, отколкото в собствен имот, което я поставя на последна позиция в класацията.

Тя е изготвена от платформата за събиране на данни Statista и изчислява съотношението между цената на жилищата и дохода на глава от населението, като разделя първото на второто.

Средният коефициент е 124. Всичко над това число показва, че ръстът в цените на жилищата в дадената държава изпреварва този на доходите и определя нивото на трудност, което жителите ѝ имат при закупуването на имот.

Най-скъпо излиза да си купиш дом в Чехия, Португалия и Люксембург, а последни в класацията са България и Румъния. Това означава, че от целия ЕС най-достъпни спрямо дохода са жилищата именно у нас и в съседката ни.

Снимка: БГНЕС

България обаче води в класацията за най-голям процент от населението, който не може да си позволи да отоплява дома си – 22% спрямо средната стойност за останалите страни – 9%. Веднага след нас се нареждат Гърция и Кипър. Последни по този показател са финландците – едва 1% от тях не могат да отопляват жилищата си.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии