1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Столичната община връща такса “тротоарно право” в пълния ѝ размер

БГ Бизнес

Колко печели общината от заведенията, които разполагат на маси навън?

 

Столичната община връща такса “тротоарно право” в пълния ѝ размер от 1 април тази година. Таксата беше намалена през есента на 2019 г. заради мерките, свързани с епидемията от коронавирус, и оттогава се събира в непълен размер, съобщават от столичната администрация. 

Снимка: Столична община

Във връзка с възстановяването на размера на таксата “тротоарно право” главният архитект на София Здравко Здравков е изработил и изпратил специални указания, които да подпомогнат собствениците на заведения при изпълнението на изискванията на Наредбата за преместваемите обекти, казват от Столична община. Собствениците на заведения е необходимо да подготвят и нови схеми за разполагане на преместваемите обекти

Целта е да бъде защитен интересът на гражданите и пешеходците, които трябва да могат да използват по-удобната и по-безопасна част от тротоара. 

Очакваните допълнителни приходи в хазната на Столичната община от връщането на пълния размер на такса “тротоарно право” са около 1.2 млн. лв. годишно.
Данните от касовото изпълнение на бюджета на общината показват, че през 2020 г. и 2021 г. постъпленията от тази такса са били общо с 2,2 млн. лв. по-малко. 

Според Националния статистически институт броят на нощувките в София през 2022 г. се е изравнил с този през 2019 г., а туристическият бизнес – този на хотели, барове и ресторанти – е на нивата от преди пандемията Covid-19. 

По данни на Националната агенция по приходите оборотът на сектор "Ресторанти и хотели" през 2022 г. е 4.6 млрд. лв., но внесените данъци и осигуровки намаляват – сектор "Ресторантьорство" е внесъл 383.7 млн. лв. през 2022 г., което е с 41.9 млн. лв. по-малко от преди епидемиологичната 2019 г.

Как реагира браншът?

Браншовите организации напомнят, че тази такса е била върната в пълния й размер в началото на лятото през 2022 г.

Организациите не са съгласни и с твърдението, че "таксата е била намалена през есента на 2019 г. заради мерките, свързани с епидемията от коронавирус, и оттогава се събира в непълен размер". "Това просто не е вярно! Факт е, че докато заведенията бяха затворени с редица заповеди, такси за тротоарно право не се събираха, защото такова не се ползваше. След което, когато работиха с рестрикции на капацитета, таксите бяха намалени. И всичко се случваше с решения са Столичния общински съвет. Но това приключи през лятото на 2022 г. веднага след отпадането на противоепидемичните мерки", посочват от организациите и изтъкват, че близо 2 години таксите са в пълен размер.

Вярваме, че обявеното се дължи по-скоро на некомпетентност и все още непознаване на материята, а не е някаква злонамерена атака, казват още браншовите организации и настояват за обяснение от общината.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии