1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Според доклад: Износ на горива от България е допринесъл за 1 млрд. евро приходи за Русия

Според доклад: Износ на горива от България е допринесъл за 1 млрд. евро приходи за Русия

Използвали са се европейски пристанища за прехвърляне на горивата на други кораби, така че да достигат финалната си дестинация, твърдят от Центъра за изследване на демокрацията

Износ на горива от България, произведени от руски петрол, е допринесъл за 1 млрд. евро приходи за Кремъл. Данните са от доклад на Центъра за изследване на демокрацията, част от които представи днес пред журналисти Мартин Владимиров, директор на програма „Енергетика и климат“ в организацията, съобщава БТА. 

„Нашият анализ, съвместно с две международни организации, показва, че са изнесени около 1 млрд. евро в готови горива за целия свят“, посочи той. 

Използвали са се европейски пристанища за прехвърляне на горивата на други кораби, така че да достигат финалната си дестинация. Има и два конкретни случая, където има внос на български горива, произведени с руски петрол, в Ротердам, Нидерландия. Също и прехвърляне на български горива, произведени с руски петрол, до Флорида“, обясни Владимиров. 

Той подчерта, че докладът е предаден за статия в „Политико“, тъй като от изданието също са участвали в работата по темата. 

Единият износ се е случил на 8 август т.г. Каргото излиза от „Росенец“ и пристига 15 дни по-късно в Ротердам. Другият кораб е пътувал през март до Малта, а от там се прехвърля на бахамски кораб и пристига във Флорида“, разказа Владимиров. 

„Лукойл“ се възползва от пробойна в текста на дерогацията, който казва, че компанията може да изнася горива, произведени от руски петрол, когато се застрашава екологичната сигурност на региона. Такива рискове ние не сме наблюдавали. Нашият анализ показа, че има достатъчно възможности за съхранение на горива, така че да се избегнат такива рискове. „Лукойл“ не съхранява големи количества горива у нас, а използва своите хранилища в Нидерландия, Румъния и на други места. Тези рискове са безпредметните. „Лукойл“ се възползва, за да избягва санкциите по някакъв начин“, допълни още той. 

Владимиров припомни, че българската държава е била задължена шест месеца след влизането в сила на дерогацията да предостави подробен отчет на Европейската комисия за прилагането на санкциите и дерогацията. „По наша информация Европейската комисия не е получила подобен анализ“, посочи той. Владимиров подчерта, че изследването е независимо.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии