1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Кой допусна "Лукойл" да плати по-малко данъци у нас? (ВИДЕА)

Кой допусна "Лукойл" да плати по-малко данъци у нас? (ВИДЕА)

Българските граждани са ощетени от това, че рафинерията не плаща данъци у нас, казва Симеон Дянков

"Възможността България да си вземе парите от данъци, които плаща "Лукойл" е нулева. Първо, защото вече сме към края на годината, а тези данъци печалба се плащат до юни месец. По-скоро трябва да говорим какво ще стане следващата седмица, когато стане ян.сно, че няма да има постъпили данъци", обяви в студиото на "Тази сутрин" бившият финансов министър Симеон Дянков.

Моите сметки са, че ни дължат 2 млрд. лева. Досега те са платили само 39 милиона лева, каза той. Според Дянков грешката да се платят много по-малко данъци е допусната от шефа на НАП. 

През годините "Лукойл" се е случвало да платят данък печалба, но е било няколко пъти и то по малко, казва той. Що се отнася до това дали гражданите на България са ощетени от това, че рафинерията не плаща данъци у нас, Дянков е категоричен, че това се вижда ясно. Тези пари не влизат в нашия бюджет и не помагат на българските потребители. 

Според бившият зам. председател на енергийната комисия в НС Таско Ерменков, данъците в България се определят със закони. По закон "Лукойл" дължи данък 10% и 30 % данък солидарност. "Ако не се лъжа рафинерията е платила до момента 136 млн. лева и до края на годината трябва да плати още 340 млн. лева, така че ще плати 500 млн. лева. Всички други пари, които се говори, че дължи "Лукойл" нямат законова основа", каза Ерменков по bTV.

"Най-наясно с дерогацията би трябвало да е Кирил Петков, защото решението за нея беше на ниво премиер. Причината да има дерогация според него е да се даде време на "Лукойл" да направи технологичните промени, които са необходими, за да може да обработва и неруски петрол", каза от своя страна бившият енергиен министър Александър Николов.

Гледайте повече във видеата

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии