1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Ружа Игнатова инвестирала в Дубай, след като била обвинена за криптоизмама?

Ружа Игнатова инвестирала в Дубай, след като била обвинена за криптоизмама?

Това разкриват изтекли документи, цитирани от френското издание "Монд"

 

Властването на кралицата на криптовалутите беше краткотрайно. То обаче беше много доходоносно, пише френският в. "Монд" в статия, посветена на Ружа Игнатова, съобщава БТА.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2014 г. българската бизнесдама Ружа Игнатова стартира криптовалутата Onecoin - нова криптовалута с амбицията да се конкурира с биткойна. Бяха организирани конференции за популяризиране на това ново цифрово средство, обрисувано като "елдорадо", бизнесът процъфтяваше и инвеститорите се стичаха. Но само за две години всичко се срина. Уанкойн се оказа поредната пирамида, която измъкна от милиони нещастни инвеститори повече от 4 млрд. долара (3,69 млрд. евро), припомня "Монд". 

Американските власти реагираха много бързо и обвиниха Игнатова в измама и пране на пари, а на 12 октомври 2017 г. издадоха и федерална заповед за арест. Но Игнатова беше по-бърза. 

"Взимаме парите, бягаме и обвиняваме някой друг", е предложила тя на съоснователя на измамната схема веднага след като тя била пусната в ход. И действайки според този принцип, тя ликвидира компаниите си, свързани с фирмата "УайнКойн", качи се на самолет за Атина и се изпари, а ФБР я включи в списъка с десетте най-издирвани лица. Игнатова не се е появявала от тогава и някои и някои казват, че тя е мъртва, отбелязва "Монд". 

Седем години по-късно международно медийно разследване, въз основа на изтичане на документи, свързани със сделки и инвестиции в недвижими имоти, наречено "Dubai Unlocked", позволява да се проследи пътят на парите, откраднати чрез схемата Onecoin и този път стига до Дубай. Изтеклата информация разкрива, че Ружа Игнатова и нейните близки сътрудници са инвестирали "плодовете" на своя грабеж във вили и апартаменти в луксозните квартали на Дубай. Това показва и лежерното отношение на дубайските брокери на недвижими имоти и на власти към мръсните пари, допълва френското издание.

В края на април 2015 г., докато историята на успеха на Onecoin все още е в разгара си, Ружа Игнатова купува гигантски апартамент с тераса на последния етаж на сграда с изглед към изкуствения остров Палм Джумейра. Покупката става под прикритието на компания Oceana Properties Limited, базирана в Дубай компания, създадена от нулата месец по-рано. Сделката излиза 10 млн. дирхама (2,5 млн. евро). 

Подобно на нея дузина ключови фигури в скандала са инвестирали в недвижими имоти в Дубай. Карл Себастиан Грийнуд, с когото Игнатова е съосновател на криптовалутата, е похарчил 3,5 млн. евро през януари 2017 г. за вила в богат квартал на Дубай. Финландският бизнесмен Кари Валрос, който се представя като "европейски посланик" на "УанКойн", е притежавал до седем апартамента и вила в емирството. Стефан Щайнкелер, един от основните промоутъри на фалшивата криптовалута, притежава поне два апартамента, които доскоро е отдавал под наем на един от братята си, който също е в основата на измамата. Бившият люксембургски шпионин Франк Шнайдер, който е координирал връзките с обществеността на "OneCoin", е похарчил 1,8 млн. евро за апартамент с площ 270 кв. м през 2018 г., малко преди да стане обект на разследването на американските власти, които подозират, че той е "предоставил поверителна полицейска информация" на Игнатова, за да й помогне да избяга.

Червените предупредителни лампички, които така и не светеха по време на тези покупки, не светнаха и когато "OneCoin" започна да ликвидира финансовото си наследство, дори когато участието ѝ в скандала вече беше публично известно. През декември 2019 г. Игнатова е сложила в джоба си равностойността на 1,5 млн. евро, като е продала своя пентхаус, без да разкрива името на посредника, който се занимавал с продажбата. 

Франк Шнайдер също успял да продаде имота си през януари 2022 г., като дори си позволил капиталова печалба от 300 000 евро, въпреки че е поставен под строг съдебен надзор от френските власти в малкия град в Мьорт е Мозел. Малко след продажбата бившият шпионин успява да се отърве от електронната си гривна и да избяга - вероятно в Индонезия - за да избегне екстрадиция в Съединените щати.

Всичко това се е случило въпреки факта, че от 2019 г. емиратският закон изисква от агентите по недвижими имоти да извършват проверки на миналото на купувачите и продавачите на имоти и да докладват на властите за всякакви подозрителни сделки. Но в този случай тези правила за борба с изпирането на пари, които явно не са били приложени в този случай. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии