1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Съосновател на OneCoin и съдружник на Ружа Игнатова получи 20 години затвор

Свят

ФБР предлага награда в размер до 250 хил. долара за информация за "криптокралицата"

Съоснователят на измамната криптовалута OneCoin - масивна пирамидална схема, която събра над 4 млрд. долара от милиони инвеститори по целия свят - беше осъден във вторник на 20 години затвор, съобщава CNBC.

46-годишният Карл Грийнууд, който организира многомилиардната маркетингова афера, се призна за виновен през декември по обвинения в измама с парични преводи и пране на пари. 

Партньорката му, 43-годишната Ружа Игнатова, известна като Криптокралицата в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани лица, остава на свобода, съобщи Министерството на правосъдието на САЩ.

Снимка: btvnovinite.bg

Грийнууд "управляваше една от най-големите измамни схеми, извършвани някога", заяви прокурорът на САЩ Дамян Уилямс в съобщение за пресата.

"Надяваме се, че тази дълга присъда ще намери отзвук във финансовия сектор и ще възпре всеки, който може да се изкуши да излъже инвеститорите и да експлоатира екосистемата на криптовалутите чрез измама", каза Уилямс. 

OneCoin, чието начало е поставено в България през 2014 г., е прибрала повече от 4 млрд. долара от най-малко 3,5 млн. души между 2014 и 2016 г., съобщи Министерството на правосъдието. Схемата се е рекламирала и продавала чрез многостепенна маркетингова структура, която е изплащала комисиони на членовете на OneCoin, които са набирали други хора да купуват криптопакети.

Снимка: btvnovinite.bg

Гринууд е получавал 5% от всички продажби на OneCoin, като е прибрал общо над 300 млн. долара, заяви Министерството на правосъдието.

Както Грийнууд, така и Игнатова последователно представяха OneCoin като следващата възможност за инвестиране в криптовалута, подобна на Bitcoin. Но "за разлика от легитимните криптовалути OneCoin нямаше реална стойност и беше замислена от Грийнууд и Игнатова като измама още от първия ден", заяви Министерството на правосъдието.

Съоснователите и други лица многократно са лъгали своите инвеститори, включително като са твърдели, че стойността на OneCoin се определя от пазарните сили, докато в действителност цената му е била определяна "произволно", заявиха властите. 

През октомври 2017 г. на Игнатова бяха повдигнати обвинения, свързани с измама и пране на пари. Дни след издаването на федерална заповед за ареста ѝ Игнатова отлетя от България за Атина, Гърция.

Оттогава тя "не е виждана публично", заявиха от Министерството на правосъдието.

ФБР предлага награда в размер до 250 000 долара за информация, която да доведе до ареста на Игнатова, попаднала в списъка с 10-те най-издирвани бегълци на агенцията.

В обявата за издирването ѝ се казва, че "се смята, че тя пътува с въоръжена охрана и/или сътрудници" и "може да си е направила пластична операция или да е променила външния си вид по друг начин".

Още за измамата на века вижте във видеото: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии