1 USD
1.83543 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,361.5

Разработиха сорт зеле, устойчив на климата в България

БГ Бизнес

Сортът се бори с предизвикателствата на страната ни

Новият сорт зеле на "Синджента" – Елдорет, е разработен специално, за да се бори с предизвикателствата в България, посочват от компанията, като подчертават, че най-трудно е съобразяването с климатичните промени.

През последната година се наблюдава спад в производството на много различни зеленчукови култури, но зелето не е сред тях. То си остава един от най-важните продукти за българските производители. По данни на Министерството на земеделието и храните площите със зеле са намалели с 4,5 на сто, но за сметка на това средният добив се е увеличил с 3,9 на сто през 2021 г. Това показва, че общото производство се запазва и се разработват все повече нови сортове за по-ефективна грижа и плодородна реколта, пише БТА.

Снимка: Istock.com

От "Синджента" отбелязват, че променливото време, съчетано с продължително горещо време до късна есен, водят до значителни проблеми с вегетацията на зелето. В комбинация с липсата на въздушна влага, това води до удължаване на вегетацията и по-късна реколта. Затова модерните сортове зеле задължително трябва да са устойчиви на стресови условия. Те се развиват в посока на по-висока издръжливост към променящите се климатични условия и толерантност на стрес. От особено значение при новите сортове зеле е и издръжливостта им на пукане.

Друг основен проблем при производството на зеле е справянето с редица болести и неприятели, коментират от компанията. Все повече се разпространяват почвените патогени, както и нападенията от вредители, също значително подкрепени от климатичните промени.

Един от най-актуалните начини за справяне с част от тези предизвикателства е използването на т.нар. CMS технология. Тя се нарича цитоплазмена мъжка стерилност (Cytoplasmic male sterility) и означава невъзможност на растението да произвежда мъжки цветове. Благодарение на нея се постига пълна чистота в семената и съответно най-важното предимство на тази технология – осигуряване на реколта с еднакви по размер зелки, което води и до по-висок добив.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии