Къде у нас храните са най-скъпи и къде най-евтини?

Ножицата в цените при млечните продукти е най-разтворена

 

Цените на храните са основна тема у нас в последните месеци. Те имат тенденция да растат у нас, а скоро правителството обяви, че взима мерки със спекулацията. Оказа се, че някои големи магазини слагат шокиращи надценки на цените на храните.

  • Колко обаче струват основните храни на борсите?
  • Къде са най-скъпи и най-евтини?

Businessnovinite.bg сравни цените на основни хранитени продукти на борсите, за да даде отговор на тези въпроси. Това са цените на едро и съответно без надценка, която, както видяхме може да варира много.

Средната цена на килограм захар е около 2.70 лева, такава е цената в София. Най-евтина е захарта в Бургас - 2,30 лева, а най-скъпа - в Пловдив - 3 лева.

Пакет брашно от 1 кг. средно струва 1,40 лева. В София и Бургас то се продава за 1,50 лева, в Пловдив - за 1.90 лева, а най-скъпо е в Силистра, където стига до 2.10 лева.

Снимка: Thinkstock

Олиото в София струва 4.90 лева, горе долу такава е и цената в Силистра. В Бургас цената му е най-ниска - 3.90 лева, а в Пловдив най-висока - 5 лева.

При сиренето и кашкавала ножицата в цените е много разтворена. 

При сиренето килограмът е най-евтин отново в Бургас, където се продава за 9.50 лева. Средна е цената му в София, Благоевград и Силистра, около 13-14 лева за кг. В Пловдив килограмът започва от средните цени за страната и стига до фрапиращите 23 лева на едро. 

Снимка: iStock

Подобно е положението и при кашкавала. Средната му цена е 18 лева на килограм. Отново най-евтин е в Бургас, където се продава срещу 10 лева на кг., а най-скъп в Пловдив, където цената стига до 25 лева. 

Цената на каймата е около 8 лева на кг. Този път най-евтина е в Добрич- 5.50 лева, а най-скъпа в Силистра - 11 лв. на килограм.

Като цяло може да заключим, че повечето основни храни са най-скъпи в Пловдив, а най-евтини в Бургас.

 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст