1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Проучване: 48% от българите пазаруват нехранителни стоки според по-ниската цена

БГ Бизнес

Българите предпочитат да купуват нехранителни стоки от големи магазини или вериги

Веригите са предпочитани от най-много потребители при покупка на големи мебели (58%) и строителни материали (54%). На високи позиции остават дребните мебели за дома (49%) и стоките за домакинството и градината (48%). Най-рядко на място в голям магазин потребителите закупуват спортни аксесоари (29%) и книги (27%), но и при тях той е предпочитаното място за покупка. Това показа проучване на Асоциацията на търговците на нехранителни стоки (АТНС), проведено през юни.

Малки магазинчета и молове

В малките квартални магазини значителна част от хората предпочитат да пазаруват стоки за домакинството, за градината, мебели за дома и аксесоари за домакинството. Магазините в моловете са предпочитано място за пазаруване за относително малко купувачи (около 10%) в големите градове, най-често за покупка на спортни дрехи и обувки, спортни аксесоари, както и някои стоки за бита и домакинството.

Онлайн покупки

Купуващите онлайн стават все по-голям дял от населението, основно от младите потребители и такива на средна възраст, градско население. Онлайн се купуват най-често книги, спортни дрехи и обувки, спортни аксесоари. Наблюдава се нарастване и на броя пазаруващи строителни материали онлайн.

„Проучването показва, че над 62% от българите предпочитат да пазаруват нехранителни стоки в големи магазини и вериги, около 16% – в малки квартални магазини, около 12% – онлайн и едва около 8% в моловете, което е обяснимо предвид наличието на молове само в най-големите градове на страната“, сподели Галин Попов, изпълнителен директор на Асоциацията, по време на годишна среща.

Преобладаващи причини за избор на място за покупка са:

  • Разнообразието от стоки и марки – над 50% от всички купувачи са я посочили за всички места за покупка);
  • Цените са водещ мотив за почти половината – 47/48%;
  • За около една трета цялостното преживяване и обслужването, което влияе върху него, са също важен фактор за избор на място за покупка.

Колко често пазаруват нехранителни стоки потребителите?

Над половината респонденти са заявили, че пазаруват онлайн – 58%. От тях едва 5% от потребителите пазаруват нехранителни стоки веднъж седмично онлайн, 17% го правят веднъж месечно, 17% веднъж на тримесечие, 19% – по-рядко от веднъж на 3 месеца.

Тези, които пазаруват веднъж седмично са по-често от големите градове и столицата и са най-вече сред купувачите на възраст между 25-39 г. След тях се нарежда групата на 40-54 годишните – 7%. Тези, които не пазаруват онлайн основно са от хора над 55г. – 67% и са от селата – 59%.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии