1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Предлагат да отпадне издаването на безсрочни лични карти

Предлагат да отпадне издаването на безсрочни лични карти

Според измененията личните карти трябва да са с валидност не повече от 10 години

Да отпадне издаването на безсрочни лични карти за българските граждани над 58 години. Това предвиждат промени в закона за българските лични документи, внесени от ГЕРБ. Според измененията личните карти трябва да са с валидност не повече от 10 години. С друг законопроект от ПП-ДБ предлагат в МВР да няма централна база данни на пръстовите отпечатъци, които гражданите дават при издаване на лични документи.

Законопроектите са внесени в деловодството на Народното събрание. 

Проектът на ГЕРБ се основава на Европейски регламент, който цели повишаване на сигурността на личните карти на гражданите в Европейския съюз, съобщи БНР. С разписаните разпоредби се предлага българските граждани до 70 годишна възраст да имат личните карти с 10-годишна валидност, а над 70 години да се издава лична карта със срок на валидност 30 години.

В законопроекта не е уточнено дали ще трябва българските граждани, които сега са със безсрочни лични карти, да ги сменят веднага след влизането в сила на закона или след 10 години от издаването им. Не е ясно и дали промяната ще засегне само навършилите 58 години. Правилата за издаване на лична карта за непълнолетните от 14-18 годишна възраст се запазват.

В законопроекта на ПП-ДБ се предлагат събраните за лични документи отпечатъци да се използват само за граничния контрол, като в МВР да не се съхраняват, освен ако лицата не дадат изрично съгласие в заявлението. Според вносителите, европейските регламенти не дават основание да има база данни с биометрични сведения на национално ниво, защото пръстовите отпечатъци са особена категория лични данни. От ПП-ДБ предлагат още подновяването на паспорт на дете да може да става с изтеклия документ, без да е необходимо да се представя акт за раждане.

За да бъдат окончателно прокарани, промените трябва да бъдат обсъдени първо в ресорните комисии на парламента и след това да бъдат приети на две четения в пленарната зала.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии