1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Около 1 000 души в държавата имат право да монтират соларите

БГ Бизнес

Няма да се финансират слънчеви панели втора употреба

Парите по процедурата за слънчеви панели и соларни бойлери за домакинствата са едни от най-чаканите. Близо 60 млн. лв.  са насочени към стимулирането на ползването на ВЕИ за лични нужди.

Намирането на специалист по монтажа може да е предизивкателство  

В проекта за документацията е записано, че дейностите по монтиране на слънчевите инсталации за битово горещо водоснабдяване и солари на покрива до 10 кВт трябва да бъде извършено от лице, притежаващо необходимата професионална квалификация за това.Приложен е и списък с оторизираните лица.

Снимка: Getty Image

Справка на businessnovinite.bg показва, че към 5 януари 2022г. в него са вписани 1299 квалифицирани лица, с право да извършват подобни дейности. Голяма част от вписаните кадри фигурират повече от веднъж с различни специалности, т.е. реалният брой на хората, които имат право да монтират фотоволтаичните инсталации на практика са ограничен брой, особено на фона на интереса към безвъзмездното финансиране.

Безвъзмездно с до 15 хил. лв. ще се финансира изграждането на слънчеви панели за отопление на домакинствата. Те ще доплащат 30% от стойността на проекта. На 100% ще се финансират проектите за соларни бойлери. Там стойността на безвъзмездната помощ е до 1960 лв.

Ще се финансират само фотоволтаични системи с мощност до 10 кВт. Проектите с по-голяма мощност ще бъдат отхвърляни директно.

Какви дейности няма да се финансират?

Няма да се финансират дейности, започнали преди 7 юни 2022г. или такива след изтичане на крайния срок по проекта. Право на безвъзмездна помощ нямат и кандидатите, които са монтирали слънчеви панели или соларни бойлери втора употреба.

Снимка: iStock

Няма да се възстановяват и разходите за консултантски услуги.  Задължителната за срок от 3 години застраховка на оборудването също е за сметка на домакинството.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии