1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Къде трябва да е етикетът на дънките и други начини да разпознаваме ментета

БГ Бизнес

В моловете вече си позволяват да пускат и фалшиви продукти, обяви Николай Братов

"Увеличава се броят на стоките, които имитират оригинали или така наречените фалшиви стоки. Това касае всякакъв вид стоки от хранителни продукти, през козметика, до дрехи. Всъщност проблемът е, че имитациите и фалшивите стоки въвеждат хората в заблуждение, че купуват оригинали, които струват много по-скъпо", каза пред businessnovinite.bg Николай Братов, главен експерт в Патентното ведомство.

Той е категоричен, че много от тези стоки представляват опасност за здравето на човека, като това касае най-вече фалшивата козметика и фалшивите лекарства.

Снимка: istockphoto

"Голям проблем, за който повечето хора не знаят, е, че в големите търговски центрове и моловете също има фалшиви стоки. Някои търговци се възползват от това, че бидейки магазинът им в мол, са защитени от проверки и си позволяват наред с оригиналните стоки да пускат в продажба и фалшиви такива. Ние сме установявали такава практика в столичен мол, където за част от продукцията търговецът не успя да ни представи документи за произход", добави експертът. Според него такова нещо има и при магазините втора употреба, където наред с оригинални продукти втора ръка, има и много фалшиви дрехи. 

Как да разпознаваме ментетата?

Когато пазаруват, хората трябва да бъдат много бдителни. "Първото, което клинетът трябва да види е изработката на продукта, неговото етикиране. Оригиналните продукти имат етикети с подробна информация за продукта, като такива етикети има на видима и на по-скрита част на стоката. Често при имитациите, материалите, които се влагат като метал, кожа и т.н., са до голяма степен лесно разпознаваеми, защото са с много лошо качество", коментира Братов. 

Той даде за пример чанта на луксозна марка, при която металът на закопчалката и дръжките при оригинала е светъл, а при ментето е тъмен. "Когато се съмнявате за имитация при скъпи чанти, влезте в сайта на марката и огледайте продуктите добре. При фалшивите стоки най-явни са разликите при кожата, от която е изработена тя, видът на закопчалката и логото на марката", добави той.

Снимка: istockphoto

"При парфюмите, освен QR кода, който се поставя на опаковката, производителите вече поставят и бачкод, както на опаковката, така и на самия парфюм. Кодът е от няколко цифри като те трябва да са еднакви и на опаковката, и на бутилката. Този код може да бъде проверен в различни онлайн платформи, като чрез него се дава информация за продукта", обяснява експертът. 

По думите му при оригиналните дънки, трябва да има етикет на производителя, поставен в горния ляв ъгъл на десния джоб. Освен това през средата на джоба трябва да минава двоен шеф. Ако няма такъв шеф или етикетът е поставен в долния ъгъл, то дънките не са оригинални, каза още Братов. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии