1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

С фонтан и ретро площад: Централните хали в София отварят отново (ГАЛЕРИЯ)

БГ Бизнес

Вижте кога можете отново да посетите емблематичния магазин

 

Сградата на Централните хали е паметник на културата от национално значение и един от символите на София. През 2021 година, 110 години след нейното създаване, Kaufland Bulgaria представя проект, който да съживи духа и функциите ѝ.

Магазинът отваря врати за клиенти на 23 май. 

Централни хали

През месец май 2022г. проектът е одобрен от административните органи с влязло в сила разрешение за строеж.  Вдъхновен от оригиналните планове на арх. Торбов, проектът цели да възстанови автентичния вид на сградата, освобождавайки пространството и разкривайки всички нейни архитектурни и културни елементи. 

Проектът има за цел да възстанови социалните и културни функции на сградата. Предвидени са места за срещи, отдих и култура: площад със седящи места около фонтан по оригиналния проект на арх. Торбов, тераса с места за хранене и почивка и интерактивна зона за археология и история в сутерена.

Създадена е интериорна концепция със специално подбрани щандове, които са естествено вписани в спецификата на сградата. Емблематичната метална конструкция запазва оригиналния си вид, колоните са свободно стоящи, а обзавеждането е стилистично и цветово съобразено. 

Детайлите са съобразени с уникалността на сградата. Щандовете и мебелите са изработени от дърво и и други естествени материали. Цветовете носят автентичност и уют и не следват корпоративни предписания. 

От самото си създаване сградата е средище за търговия на дребно. Като част от разработване на цялостната концепция за „Централни хали“, за нуждите на предвидения магазин на Партера е изработено изцяло ново асортиментно ниво. Стандартният продуктов микс на Kaufland ще се адаптира, така че да отчете всички особености и традиции на търговията в сградата.

Централният фонтан е реализиран съгласно оригиналния проект на арх. Торбов. Той е в центъра на зона за отдих със седящи места в синхрон със социалната функция на сградата.

Терасата е уютно отворено пространство с кафетерия и щандове за кулинарни специалитети. От нея се открива гледка към отвореното пространство и архитектурните елементи във вътрешността на сградата.

Пространството носи усещането за малък ретро площад. Елегантна стълба и стъклен асансьор осигуряват достъпа до терасата и спомагат движението през различни пластове в историята на сградата.

Сутеренът е планиран като интерактивна зона за археология и история. Тук посетителите могат да се запознаят както с историята на самата сграда, така и с историята на централната градска част на София, напластявана през различни епохи. 

Археологическите разкопки са представени атрактивно, а около тях се обособява функционална зона за събития и експозиции, представляваща интерес за посетителите. Децата се запознават с историята в специални интерактивни зони. Сутеренът функционира като социално и културно средище с книжарница и пространство за изложби и срещи. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии