1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Британският музей съди бивш куратор, опитал да продаде 1800 предмета

Свят

Твърди се, че е откраднал древни скъпоценни камъни, златни бижута и други експонати

Британският музей се обърна към съда срещу бивш уредник, за когото се твърди, че е откраднал стотици артефакти от колекциите му и ги е предложил за продажба онлайн, съобщава ekathimerini.com. 

Музеят съди Питър Хигс, който е уволнен през юли 2023 г., след като е установена липсата на повече от 1800 предмета. Адвокатите на музея твърдят, че Хигс е "злоупотребил с доверието си", за да открадне древни скъпоценни камъни, златни бижута и други експонати от хранилищата в продължение на десетилетие. 

Съдията от Върховния съд Хедър Уилямс нарежда на Хигс да опише или върне всички предмети, които притежава, в рамките на четири седмици. Тя разпореди също така да бъдат разкрити данните му от eBay и PayPal.

Музеят заявява, че досега е възстановил 356 от липсващите предмети, и се надява да върне още. 

"Предметите, които са били откраднати от музея, са от културно и историческо значение", заяви адвокатът на музея Даниел Бърджис в писмените си аргументи.

Бърджес заяви, че обвиняемият се е опитал да "прикрие следите си", като е използвал фалшиви имена, създал е фалшиви документи, манипулирал е документацията на музея и е продавал артефакти на по-ниска цена от стойността им.

Хигс, който работи в отдел "Гърция и Рим" на музея повече от две десетилетия, отрича обвиненията и възнамерява да оспори съдебния иск на музея. 

В момента тече отделно полицейско разследване по случая, а на Хигс не са повдигнати обвинения в престъпление.

Директорът на музея Хартвиг Фишер подаде оставка след разкриването на загубата на предметите през август, като се извини, че не е взел достатъчно сериозно предупреждение от изкуствовед, че артефакти от колекцията му се продават в eBay. 

Председателят на попечителите Джордж Осбърн призна, че случаят е накърнил репутацията на 265-годишната институция.

Музеят от XVIII в. в централния лондонски квартал Блумсбъри е една от най-големите туристически атракции във Великобритания, посещавана от 6 млн. души годишно. Те идват, за да видят колекция, която включва египетски мумии и древногръцки статуи, викингски съкровища, свитъци с китайска поезия от XII в. и маски, създадени от коренното население на Канада.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии