1 USD
1.83905 BGN
Петрол
Bitcoin
$26,558.9

Министър Вътев казва има ли спекула при цените на месото

БГ Бизнес

През последните месеци свинското месо е поскъпнало със 7,5%

По принцип всяко лято цените на месото "скачат", каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в отговор на въпрос защо през последните месеци свинското месо е поскъпнало със 7,5 на сто, по данни на платформата на икономическото министерство за информация за пазара на храни. В случая спекула е изключена, заяви Вътев пред журналисти. 

Сред причините за този ръст министърът посочи по-високите разходи за отглеждане на животните в свинефермите и допълни, че се очаква през есента цените да се понижат. Освен това Вътев напомни за променената ситуация, свързана с войната в Украйна, наслагването на ефектите от ковид кризата, ръста на цените на горивата, тока и фуражите. Няма нищо изненадващо и спекулативно, каза Кирил Вътев. 

Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България отбеляза, че при производството на животни винаги има последваща зависимост от ефектите на цените на фуражите. Той напомни, че миналата година заради войната имаше "рекордно високи цени на зърната и респективно на фуражните компоненти". По думите му при такава ситуация много стопани, не само в България, но и в цяла Европа, са ликвидирали много животни, а това от своя страна води до недостиг на пазара и покачване на цените. Около година по-късно до голяма степен консумираме този ефект на махалото, обобщи Илиев. По думите му сега стопаните започват да залагат повече животни и може би след около една година ще има обратен ефект, което е редовна цикличност в този бизнес.

Илиев също бе категоричен, че не може да става въпрос за спекула, защото българският пазар е отворен, зависим от случващото се в Европа, откъдето внасяме голяма част от свинското месо. Той цитира последни данни на Министерството на земеделието и храните, според които около 60 на сто е вносът на свинско, а останалото е българско производство. При птичето месо разпределението е около петдесет на петдесет на сто, пише БТА.

Петко Петков, който е член на Асоциацията на месопреработвателите, посочи, че няма голяма разлика в цената на свинското месо в България спрямо други държави от ЕС, единствено отражение върху нея може да има заради това, че българските ферми са по-малки от европейските. По думите на Петков в момента цената на свинското без ДДС е такава, каквато е в другите държави от ЕС, като отбеляза, че в редица държави от Общността ставката на ДДС варира от три до пет на сто, а има и страни, където тя е нулева. Цената на свинското у нас – трупно месо с ДДС, сега е 7,30 лева, допълни Петков.

Кирил Вътев, Цветан Илиев и Петко Петков направиха този коментар след края на днешния Консултативен съвет по месото.

Целта на Консултативните съвети е да повишим присъствието на българските продукти, в случая - месо, месни продукти, яйца на трапезата на българина, и затова непрекъснато говорим как да подобрим взаимодействието между участниците в агрохранителната верига от полето до рафтовете в магазините, отбеляза министърът по повод днешното заседание на Съвета по месото.

Участници в Съвета са били обединени около необходимостта от увеличаване на поголовието на всички видове породи в България, за да може поне частично да се достигнат равнищата от преди години, когато страната ни е изнасяла както живи животни, така и преработена продукция. Очакването е Консултативните съвети да намерят необходимата формула за това, базирайки се и на добрите европейски практики, като резултатите според участници в съвета ще бъдат видими след около една година.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Земетресението в Мароко: Кристиано Роналдо отвори хотела си в Маракеш за оцелелите (СНИМКИ)

Coldplay
+6

Галерии