1 USD
1.85739 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,825.3

Свинското у нас - рекордно скъпо

Какви са цените на месото в други държави?

Цените на свинското месо в България са сред най-високите в ЕС. Това не е обичайно и е сигнал, че може да има спад на фона и на наваксване при производството в сравнение с миналата година. Това се казва в анализ на Център за икономически изследвания в селското стопанство - САРА.

През първите четири месеца на годината в промишлени условия са произведени 23,3 хил. тона свинско месо, което съпоставено със същия период на 2022 г. показва намаление с 3,3 хил. тона (-12%). През последните месеци цените на тон кланично тегло на свинското месо се задържат на високо равнище от 5398 лв./тон, като превишението спрямо нивата от същия период на миналата година е с 40%.

Обичайно периода юли-август е с годишно най-високите цени при всички меса, което се обяснява с високата туристическа активност, като ако има корекции надолу при цените, те ще са по-скоро от есента, посочват експертите.

Цените на пилешкото месо се стабилизират на равнища между 4,25-4,30 лв./кг кланично тегло, които са близо до миналогодишните. Предвид силното производство в страната и стабилното търсене не се предвиждат съществени колебания в ценовите нива през идните месеци, макар че постепенното справяне с инфлуенцата в Западна Европа може да доведе до понижение на цените, особено през есента.

За последния месец средната цена на свинския бут е 12,57 лева за кг., показва справка в сайта food price. В повечето магазини обаче цената върви между 16 и 20 лева.

Проверка на businessnovinite.bg показва, че в Германия цената на килограм свинско весо е 15 лева. Във Франция килограмът е 13 лева, а в Италия 12 лева. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии