1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Колко струват любимите български килими на крал Чарлз? (ВИЕДО+СНИМКИ)

Колко струват любимите български килими на крал Чарлз? (ВИЕДО+СНИМКИ)

Основните поръчки към цеха в Костандово идват от замъци и резиденции

 

Древните легенди разказват за богините на съдбата, които изплитали нишката на живота за всеки човек и определяли съдбата му още при неговото раждане. Имало обаче хора, които не се примирявали с дадената си съдба и сами оплитали своята нишка на живота. Нино Парпулов решава сам да изтъче своето бъдеще, вплитайки съдбата си в килимарските цехове в град Костандово - едно от малкото запазени в света ръчни производства на килими.

Разходите за производство

Нашата нишка на съдбата ни отвежда във фабриката за килими в град Костандово – малко градче около Велинград, което е останало от малкото запазени в света места, където се произвеждат ръчни производства на килими. Влизайки в цеха ни посрещат тъкачките, улисани в работа. Първо промушваш отдолу, после отгоре, след това завърташ в обратната посока и изваждаш конеца напред. Накрая режеш и продължаваш със следващия възел. И така докато килимът не стане готов.

Залата е оживена, защото туристическа група от Швейцария е пристигнала, за да разгледа традиционната изработка на любимите персийски килими на кралската корона. И въпреки че управителят на фабриката – Нино Парпулов сподели, че почти всеки ден се радват на туристически посещения, цехът много скоро може да се превърне в просто един музей, който разказва историята на персийските килими.

килими костандово

 

Изработката на един килим става все по-скъпа и по-скъпа, а цените за купувачите непосилни. „85% труд, 10-12% за материали и разходи по боядисването и 3% печалба, за да ни има на картата. Вече става непоносимо. И в Англия казват: Сори, тази цена не може да я плащаме.“, Парпулов споделя притесненията си, че заради високите цени поръчките могат да отпаднат.

Цената на килимите

От 1998 г. насам в цеха в Костандово са изтъкани 1500 килима, като най-големите от тях изискват повече от година за изработка. Цените варират в зависимост от броя цветове и гъстотата на възлите. Базовите модели струват 600 евро на квадратен метър, докато по-специализираните могат да достигнат до 800 евро на квадратен метър. Най-сложните килими, изработени по френската технология струват до 1200 евро на квадратен метър. Материалите за изработката се екологични и никак не са евтини. Като много често   50% от преждата влиза в направата на един килим, а другите 50% се реже и се хвърля.

Откакто има тъкачница, близо 30 години, Нино води битки за оцеляване и едва успява да запази бизнеса си. „Първото условие за един бизнес е да намериш пазари всичко останало се върти около това нещо. А ние нямахме пазари.“, началото е било трудно, но с упоритост и предприемачески дух той успява да върне една западаща фирма отново в бизнеса. През 2022 г. компанията отчита рекордни приходи от 403 хил. лв., почти двойно повече спрямо предходната година.

Намирането на работна ръка е най-голямото предизвикателство за бизнеса и основен разход, като заплатите съставляват 80% от всички разходи. Компанията плаща на тъкачките според броя вързани възли. Управителя на цеха за килими споделя, че има много млади хора, които имат желание да се научат на този занаят, но той няма възможността да ги обучи и да им плаща поне минимална заплата.

Условията, в които работят тъкачките не са едни от най-добрите и въпреки, че техниката е остаряла, тя е най-качествената за такъв тип изработка. Там се намира и най-големият стан в Европа - дълъг осем метра, където може да се тъче 180 кв.м килим.

Кралският пратеник

Първата голяма и най-запомняща поръчка идва директно от кралското семейство във Великобритания. Трябва да се изтъче18-метров килим за лятната кралска резиденция. Поръчката първо е дадена за изработка в Индия, но след неуспешен опит стига до тъкачките в Костандово, които имат само една година да го изтъкат. Въпреки кратките срокове се справят успешно, доказвайки своите умения и след този успех поръчките от Великобритания за замъци и резиденции стават нещо обичайно.

Основните поръчки към цеха в Костандово идват от замъци и резиденции, включително Хауърд и Алнуик, както и от централната банка на Англия. Това води до запознанство на Нино Парпулов с британския крал Чарлз и съпругата му Камила. Към днешна дата Парпулов и неговите тъкачки са се заели с мисията да си проправят път до двореца „Версай“.

Историята на цеха

Всичко започва в началото на 90-те години, когато Нино поема тежката задача да закрие губещото производство на килими в Костандово, което заради промените след прехода притежава 60 млн. лв. задължения. Вместо това обаче, той се влюбва в занаята и решава да съживи и опази тази част от европейското културно наследство. „Взех решение затварям. Няма смисъл. Обаче като видях в склада на личната продукция на килимите и си казах: Това е бъдещето. Ще направим всичко възможно да отворим отново цеховете.“, споделя управителят.

Неговото усилие не остава незабелязано и на помощ му се притича Суат Измирли, голям търговец на гладкотъкани килими от Ню Йорк, който вижда потенциала и стойността на костандовските килими. Всеки месец успяват да изнасят по 600 квадрата. Така започва всичко. Към днешна дата Парпулов поглежда с умиление към бизнеса, който е издигнал от нулата и прави тежката прогноза, че много скоро от тях ще остане само една красива история, започвайки с „Имало едно време…“

Килимите от Костандово са едно културно наследство и тяхната уникалност е прославяла страната ни по целия свят. Запазването на това наследство обаче става все по-трудно с намаляването на работната ръка и покачването на разходите. Парпулов е категоричен, че държавата трябва да помогне за съхраняването на занаята, въпреки че това не е сред приоритетите й.

Автор: Айлин Дрикова, стажант-репортер

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии