1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Колко струва хитовото отслабване с лекарство за диабетици?

Колко струва хитовото отслабване с лекарство за диабетици?

Неправомерната употреба остави хиляди диабетици без нужното лечение

Светът върви към масово затлъстяване. Това е един глобален проблем, чийто размери стават застрашителни. Фармацевтичните компании пускат нови лекарства с рецепта, които наистина помагат на хората да загубят и задържат значителни количества телесни мазнини.

Знаменитости като Илон Мъск изтъкнаха предимствата им. Страничните ефекти изглеждат минимални, но теглото се запазва само докато потребителите продължават да инжектират лекарствата всяка седмица.

  • Колко струват тези лекарства?
  • Безопасни ли са за хора, които нямат диабет?

Въпросните препарати са лекарства за диабетици. Поради това, че с тях се отслабва лесно и бързо, българи, а и не само, които не са деабетици, започнаха да ги изкупуват, за да отслабнат. Около 60% от българите или поне 3,5 милиона, към момента са с наднормено тегло.

Делът на американците с наднормено тегло неумолимо расте. През 1960 г. 31,5 процента от възрастните в САЩ са били с наднормено тегло (13,4 процента от които са били със затлъстяване), днес 73 процента са с наднормено тегло (42,4 процента от които са със затлъстяване).

Наднорменото тегло и затлъстяването се определят като имащи индекс на телесна маса съответно над 25 и 30. Индексът на телесната маса измерва съотношението на височината на човек към теглото му, за да оцени грубо количеството му телесни мазнини.

Увеличаването на теглото е придружено от увеличаване на броя на американците, диагностицирани с диабет, който нарасна от 5,5 милиона през 1980 г. на 28,7 милиона през 2020 г. Около 96 милиона американци имат преддиабет, състояние, характеризиращо се с леко повишени нива на кръвната захар, считано като показател, че човек е изложен на риск от прогресиране до диабет тип 2.

Снимка: iStock
В България от диабет страдат половин милион човека или всеки дванадесети.

Проучване от 2017 г. изчислява, че "грижите за хора с диагностициран диабет възлизат на 1 на 4 долара за здравеопазване в САЩ." Това възлиза на 327 милиарда долара, включително 237 милиарда долара преки медицински разходи и 90 милиарда долара намалена производителност.

По-рано този месец Световната федерация по борба със затлъстяването (WOF) прогнозира, че ако настоящите тенденции продължат, повече от половината население на света, около 4 милиарда души, ще бъдат с наднормено тегло до 2035 г. Два милиарда от тях ще бъдат със затлъстяване.

Различни епидемиологични проучвания установяват, че затлъстяването корелира с по-кратка продължителност на живота и влошено цялостно здраве. Проучването на WOF изчислява, че икономическото въздействие на наднорменото тегло и затлъстяването ще достигне 4,32 трилиона долара годишно до 2035 г., около 3 процента от световния БВП.

Сега няколко нови лекарства, първоначално разработени за лечение на диабет, също помагат на потребителите да губят телесни мазнини. Ню Йорк Таймс ги нарече "променящи играта". Washington Post приветства новите лекарства за отслабване като „крайъгълен камък за затлъстелите“, като същевременно се тревожи, че бедните няма да имат достъп до тях.

„Лекарствата за отслабване ще бъдат технологичен пробив с най-директен ефект върху хората“, се твърди в коментар в The San Diego Union-Tribune. The Economist обяви: "Новите лекарства могат да сложат край на световната епидемия от затлъстяване."

Лекарствата, семаглутид и тирзепатид, са по-известни с търговските марки, под които се предлагат на пазара: Ozempic, Wegovy и Mounjaro. И двете лекарства действат чрез насочване към специфични хормони за потискане на апетита, намаляване на апетита за храна и подобряване на контрола върху храненето, в резултат на което потребителите губят телесни мазнини. 

Снимка: iStock

И така, колко телесни мазнини са склонни да губят потребителите? Едно проучване съобщава, че потребителите на Wegovy semaglutide и Mounjaro tirzepatide са загубили средно около 12,4 и 17,8 процента от началното си тегло, съответно. В зависимост от лекарството, което приема, мъж, висок 170 метра и тежащ 110 кг, вероятно ще загуби около 18-19 кг. Това би понижило неговия ИТМ от затлъстяване до наднормено тегло и би понижило средните му нива на кръвна захар (A1C), като същевременно подобрява различни мерки за сърдечно-съдово здраве.

Текущата средна цена за новите инжекции за отслабване е около 13 000 долара годишно. При затлъстели около 3,5 милиона българи, това би означавало, че поддръжката на теглото за година с тези лекарства би струвало 45,5 милиарда долара.

Ако всички 88 милиона затлъстели възрастни американци ще ги приемат, това ще възлиза на около 1,1 трилиона долара годишно. За сравнение, доклад на Milken Institute от 2018 г. оценява въздействието на наднорменото тегло върху икономиката на САЩ на 1,7 трилиона долара, включително 481 милиарда долара преки разходи за здравеопазване и 1,24 трилиона долара загуба на производителност. Вече харчейки фискално неустойчиви 1,7 трилиона долара годишно за здравеопазване, федералното правителство не трябва и няма да финансира тези лечения за отслабване. Най-добрият начин да направите тези лекарства по-широко достъпни е чрез конкуренция между фармацевтичните компании.

Хроничните заболявания обикновено се смятат за дълготрайни състояния, които често могат да бъдат контролирани, но не и излекувани. Много практикуващи лекари и изследователи разглеждат затлъстяването като точно такова хронично заболяване. Следователно, като хронично състояние, затлъстяването се нуждае от хронично лечение. Когато потребителите спрат да приемат новите лекарства за отслабване, чувството им за глад се връща и те се възстановяват, възстановявайки около две трети от теглото, което са загубили, според проучване от 2022 г.

Цената на Ozempic, когато се предписва за лечение на диабет тип 2, се покрива от повечето частни медицински застрахователни планове и Medicare. Въпреки това, хората, които искат да използват лекарствата за отслабване, обикновено трябва да плащат от джоба си. Добрата новина е, че други фармацевтични производители вече работят върху конкурентни продукти, включително Astrazeneca и Pfaizer.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии