Бан на социалните мрежи за деца. Ще проработи ли?
Забраната, която ще обхване платформи като X, TikTok, Facebook и Instagram
Разликата между сладолед и джелато е в качеството на продукта
Сладоледът е един от задължителните десерти през лятото. Любим на много хора, той не само ни доставя удоволствие, но и ни разхлажда.
Как ви са цените на сладкото удоволствие у нас спрямо тези в Италия, която се смята за негова родина? Оказва се, че цената на масовия насипен сладолед в България не е по-ниска от тази в Италия дори напротив. Две топки сладолед у нас средно излизат 7-7,50 лева. Цената на две топки в Италия средно е 2,50-3 евро или 5-6 лева.
Към момента средната заплата в страната ни е 1470 лева, а тази на Ботуша е 3000 лева. По този начин с една средна заплата у нас може да си купите 210 сладоледа, докато със средната заплата в Италия може да си купите цели 500 сладоледа или над два пъти повече.
Каква е разликата между сладолед и джелато?
Едно от основните различия е, че джелатото съдържа значително по-малко мазнини– от 5 до 8% по- малко от сладоледа, тъй като за направата на джелато се използва предимно пълномаслено мляко, докато за сладоледа –сметана.
Ето и още няколко различия:
Джелатото съдържа около 35% по-малко въздух от сладоледа. Сладоледът се разбива на висока скорост и това позволява да се инкорпорира голямо количество въздух, до 50 %-60% , заради използването на сметана в него и създава илюзията, че получавате по-голямо количество от продукта.
Друга разлика е в температурата на съхранение- джелатото се съхранява на между -10 до -15 С по-висока температура отколкото сладоледа и това спомага за неговата мека и копринена текстура и позволява да се топи по-бързо в устата.
При направата на джелатото се използват натурални съставки и не се използват изкуствени ароматизатори и оцветители.
Процесът на приготвянето на джелатото позволява да се направят безмлечни и нискоалергични варианти на ледения десерт като сорбетата и веган джелато, което е перфекния избор за хора с хранителна непоносимост и вегани.
Кои са най-големи производители?
През 2021 г. ЕС е произвел над 3,1 милиарда литра сладолед, което е 4% увеличение спрямо предходната година.
През същия период държавите-членки на ЕС са изнесли 254 милиона килограма сладолед за страни извън ЕС на обща стойност 850 милиона евро. От друга страна, вносът на сладолед от страни извън ЕС възлиза на 71 милиона килограма на обща стойност 192 милиона евро.
Сред държавите-членки на ЕС Германия е основният производител на сладолед през 2021 г., като е произвела 614 милиона литра сладолед. Германия е последвана от Франция (459 милиона литра; на базата на собствено производство) и Италия (381 милиона литра).
Освен че е най-големият производител на сладолед през 2021 г., Германия е произвела средно най-евтиния сладолед от 1,4 евро за литър. Франция отчете средна цена от 2,0 евро за литър сладолед, докато Италия отчете средна цена от 2,1 евро за литър сладолед.
Забраната, която ще обхване платформи като X, TikTok, Facebook и Instagram
От компанията потвърдиха за проблем в световен мащаб
През тази година 75,9 % от регистрираните автомобили са бензинови