1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Как се връща нежелан подарък на търговеца?

БГ Бизнес

Оказва се, че е по-лесно да върнете вещ, поръчана по интернет, отколкото в обикновен магазин

Ако искате да върнете подарък или закупена стока, има някои основни правила, с които е добре да сте запознати, за да ги спазвате.

Оказва се, че е по-лесно да върнете вещ, поръчана по интернет, отколкото в обикновен магазин, който сте посетили, обясни Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център към Комисията за защита на потребителите пред БНР.

За онлайн покупките имате право на връщане до 14 дни, и то от датата на доставката, докато при физически магазин, това може да стене само ако търговецът е въвел подобна практика.

Особеното при подаръците е, че за връщане трябва да разполагате с касовия бон.

След като направите писмена заявка за връщане - например по имейл, имате още 14 дни срок

Може да се окаже, че адресът на магазина е в чужбина, дори и сайтът да е на български език. Трябва да се внимава при транспорта стоката да не бъде счупена или компрометирана.

Освен това, ако продуктът е заплатен онлайн с банкова карта, според законодателството сумата трябва да бъде върната по същия начин.

При всички положения е добре да проучите условията, които съответният търговец е въвел за връщане или смяна на стоката.

Има и покупки, които не подлежат на връщане – такива например са специално направени и надписани подаръци, а така също бельо, епилатори и др. – от хигиенни съображения.

Ако наистина сред получените подаръци има такива, които не ви харесват, по-добрият вариант е не да го върнете, а да се опитате да го смените с друг. А защо не да го дарите някому.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии