1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Как да направим пролетно почистване на работата и ума си

Как да направим пролетно почистване на работата и ума си

В сегашния период е най-вероятно да се почувствате прекалено уморени от всичко

 

Пролетта започва, когато часовниците се преместят напред и палтата се съблекат. Това е, когато хората организират дрехи за топло време, избърсват праха от велосипедите в гаража и се подготвят за предстоящите летни дейности.

Но рядко хората почистват боклука, който се натрупва отвъд гаража под формата на постоянни писъци, задачи и срещи. Пренебрегва се необходимостта от това, което Дженифър Мос, автор на Unlocking Happiness at Work, смята за пролетно почистване на вашия трудов живот.

„Тази умствена бъркотия ни кара мозъците да са по-замъглени“, казва Мос пред Fortune. Това ни прави по-малко ефективни. Това е като онази стая в мазето ви, която продължава да натрупва неща в себе си.

Ние жонглираме с множество конкуриращи се задачи едновременно, давим се в непрочетени имейли и се сблъскваме с безмилостната умора от Zoom. Ново изследване установява, че 82% от работниците са изложени на риск от прегаряне, белязано от чувство на умора, дистрес и раздразнителност, което вреди на благосъстоянието, производителността и представянето в работата. Докато дните летят, ние не намираме време да забавим темпото и да видим какво работи и какво не, казва Мос.

„Имаме крайно голям недостиг на време“, казва Мос, но подценяваме силата да правим неща в краткосрочен план, които ще улеснят работния ни живот в дългосрочен план. И за разлика от масовия основен ремонт на гардероба, организацията на работния живот може да се направи на малки парчета в началото на всеки сезон.

Ето три съвета за пролетно почистване на работата ви, за да служите по-добре на вас и вашите екипи:

Обърнете внимание на имейла си

Съветът да се обръща внимание на всеки непрочетен имейл би накарал повечето хора да избягат. В световен мащаб ние изпращаме над 300 милиарда имейла годишно, така че вероятността за постигане и поддържане на нетна нула е ниска.

„Във фаза на цифрово неразположение сме“, казва Мос, предлагайки на хората да помислят за болезнените точки във входящата си поща. След като имате представа какво ви притеснява най-много, отделете 10 минути, за да го разгледате в началото на деня.

Отпишете се мейли, които не ви носят нищо и само товарят пощата и мозъка ви.

Създавайте и пускайте имейли в тематични папки за 10 минути всеки ден в продължение на две седмици. Като алтернатива, направете папка „да направя“, поставете всичко, от което се нуждаете, за да организирате деня си.

Снимка: iStock

Освен личното сутрешно почистване от мейли, помислете за разговор с вашия мениджър или екип за най-ефективния начин за рационализиране на комуникацията. „Преди бяхме уморени от имейли, но след това добавихме Slack и Teams и Google Документи и всички тези различни места, където споделяме и чрез писмен текст“, казва Мос. „Ако не е необходимо да изпращаме имейл, има ли начин да използваме различна, дори по-проста комуникация? Може ли да е просто текст? Може ли да се включим по телефона?“

Умора от срещи

Постпандемичните хибридни работни среди често изискват цифрови разговори, но оценката на видовете и количеството срещи е от съществено значение за облекчаване на умората.

„Защо смятаме, че стиловете на работа, начините на работа и навиците, които сме възприели в глобална пандемия и катастрофална криза, са нещата, които трябва да продължим да насърчаваме в бъдещето на работата?“ Мос казва. „Трябва да имаме нулиране.“

Пийте вода

Хората се състоят от около 60-70 процента вода. За да функционира оптимално, хората се нуждаят от около 1,5 до 2 литра течности на ден в допълнение към приема на течности с храната. Но когато става въпрос за пиене на правилното количество, не става въпрос само за количеството. Изборът на правилната напитка е от решаващо значение. Нормалната ежедневна напитка трябва преди всичко да доставя на тялото ни течности, без да го натоварва с вредни добавки като захар или оцветители. Именно затова се препоръчва да се пие предимно вода.

Движете се много, за предпочитане навън

Слънце, упражнения и кислород. С тези три неща ще бъдете добре подготвени да се борите с пролетната умора. Колкото повече слънчева светлина поглъщате, толкова по-бързо ще се запълнят запасите ви от серотонин. В случай, че не знаете, това работи и в облачни дни. UV лъчите също така стимулират производството на витамин D в тялото ви. Така че излизайте навън колкото можете по-често по време на почивките и се възползвайте от по-дългите дни, за да прекарате време на чист въздух след работа. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии