1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Как да изберем удобен и качествен матрак?

Как да изберем удобен и качествен матрак?

Ето някои съвети от камарата на дървообработващата и мебелна промишленост

Напоследък все повече хора се оплакват от проблеми със съня и имат трудности със заспиването поради напрегнато ежедневие, стрес и проблеми от различно естество. И ако за някои това се случва рядко, при други безсънието може да продължи с месеци. Това обаче може сериозно да влоши качеството на живот. Голяма част от проблемите със съня обаче са свързани не само с преумора или стрес, а и с това, че не сме си избрали подходящ матрак, посочват от Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП).

"Като част от БКДМП мога да кажа, че стартирахме кампания на "Мебелите на България: традиции и иновации", за да информираме потребителите, че у нас се произвеждат изключително качествени мебели и е важно да подкрепим родното производство. Добре е да са осведомени, когато правят своя избор. Да могат да открият качествен и добър продукт. Мебелите и в частност матраците са продукти, които използваме дълго. А и не бива да забравяме, че прекарваме една трета от живота си в сън", обяснява Марин Генов, член на Управителния съвет на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост.

"На пазара вече се предлагат голямо разнообразие от продукти. Най-общо матраците могат да бъдат разделени на еднолицеви и двулицеви. Еднолицевият матрак е практичен и сравнително бюджетен. От едната му страна е монтирана дървена основа, от другата има пружинен пакет. При избора на такъв тип матрак трябва да знаете, че той разпределя тежестта на тялото само чрез едната си страна, което ограничава гъвкавост и ортопедичност. Подходящ е за прострастранства и легла с малки размери или такива, които не използвате твърде често", казва Генов, цитиран от БТА.

Вижте как се рециклират матраци тук

За разлика от еднолицевия матрак, който работи само от едната страна, двойнолицевият функционира и от двете страни едновременно. За целта му трябва подматрачна рамка, която да го освободи от долната страна, където трябва и колкото трябва. Двойнолицевият матрак в комбинация с правилната подматачна рамка дава възможност за различни комбинации по отношение на анатомичност, ортопедичност и ергономичност.

"На пазара у нас успешно се продават и двулицевите матраци. Те предлагат две страни, които са адаптирани за по-топлите и по-студените сезони, могат да се въртят и да бъдат сменяни. Много често са направени и с различна конструкция, така че да дават усещане за различна твърдост. Предимство, което осигурява завъртането и използването на двете страни на матрака е, че натоварването се разпределя по-равномерно и така може да се гарантира по-дълъг срок на използване. При тях задължително трябва да имате и подматрачна рамка", съветва Генов.

Когато избираме матрак, е важно да знаем и от какво е направен, посочват от Камарата. Матраците могат да бъдат разграничени по вид спрямо различните материали, от които са изработени: с мемори пяна, латекс, с вътрешна пружина и хибридни. Всеки материал има различни свойства и характеристики, които могат сериозно да повлияят на качеството на съня.

Матраците от мемори пяна са предпочитани, защото се адаптират по извивките на тяло, докато латексовите са издръжливи и предлагат отлична опора. Моделите с вътрешна пружина са подходящи за тези, които предпочитат усещане за отскок на тялото, вместо чувството за потъване в леглото. Хибридните, от своя страна, съчетават най-доброто от различните видове.

Когато избираме матрак, качеството е сред най-определящите компоненти. То може да гарантира дълъг експлоатационен живот и съответно по-устойчиво потребление. Това може да се гарантира от серитификатите, с които продуктът разполага, най-добре е да са международни, добре наложени и познати, съветват от Камарата. В индустрията те имат огромна тежест, защото освен дълъг живот и комфорт, един матрак трябва да е и с добра ортопедична опора за правилна поддръжка на гръбнака.

Това практически го превръща в почти медицински продукт. Основна функция на матрака е да осигури удобство по време на сън, което означава комбинация от стабилна, но в същото време и комфортна поддръжка на тялото. Добрата опора позволява гръбнакът да заеме естествена позиция по време на сън, като разпределя тежестта на тялото равномерно, без да създава напрежение върху по-тежките и изпъкнали части. 

Продуктите, които притежават международни сертификати, отговарят на европейските стандарти и изисквания за качество, безопасност и в същото време са гаранция, че при производството са спазени всички добри практики, напомнят от Камарата. 

От Камарата посочват още, че при избора на матрак е добре да сме наясно дали в продукта няма вредни за здравето вещества като алергени, формалдехиди, пестициди, хлорофеноли и др., като безопасността може да се гарантира от въпросните международни сертификати. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии