1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

„Те са тежки и се рециклират трудно“: Разглобяваме един матрак на части (ВИДЕО)

„Те са тежки и се рециклират трудно“: Разглобяваме един матрак на части (ВИДЕО)

Кои части от еднолицевите матраци могат да се рециклират?

Еднолицев матрак – такова „животно“ има само в България. Те са тежки, много трудно се качват, много трудно се взимат. Това се произвежда много. Общежития, общински болници - те са пълни с такива матраци “, казва Гена Събева, създател на иновативен за България проект за подготовка за рециклиране и повторно използване на матраци на първата такава площадка в с. Петърч, община Костинброд.

Заедно с нея разглобяваме най-популярните видове матраци у нас, за да видим кои от частите могат да се рециклират, а при еднолицевите матраци, основните елементи са дърво и желязо.

„Металът всеки ще ни го вземе за стотинки на килограм, знаете. Единственото, за което търсим решение на новата площадка за рециклиране – това е текстилът с всичките му вложки вътре", допълва тя.

По нейни думи никой матрак няма само обвивка от плат, а тази смес от елементи не може да се рециклира никъде.

Гена разказва, че наскоро се е запознала с един южноафриканец, дошъл в България, който плете чорапи от тази рециклирана нишка, която му с еналага да купува готова. А това е само една от възможностите за повторна употреба на рециклираните елементи.

Конструкцията на един матрак е доста сложна – борд, вата, пружини – всичко по няколко ката, за да стане все по-удобен.

За момента матраците се разглобяват ръчно. Гена припомня, че още при производството на еднолицевите матраци, ние проектираме да създаваме големи количества боклуци.

Като предприемач с богат опит Гена Събева предлага решение за рециклирането на този едрогабаритен отпадък, и очаква общините да се включат в инициативата по принципа – „взимаме старите матраци и им продаваме нови“.

„По-лесно е произведем един нов матрак, отколкото да го пригодим за втора употреба, затова разчитаме на общините да се включат, защото все пак гражданите плащат да им се вземе боклука“, допълва Събева.

Вижте какво излиза от един разглобен матрак във ВИДЕОТО:

Още по темата: 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии