1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

„Българин по избор“: Макс Гурвиц за най-успешните български стартъпи

 

Как българските стартъпи могат да впечатлят фондовете за финансиране

Роден в Русия, прекарал част от детството си в Америка, паспортът му е холандски, но избира България за свой дом. Макс Гурвиц не само говори български език като роден, но и е посветил последните 10 години на стартъп общността у нас.

Той е партньор в един от най-новите фондове за ранно рисково финансиране на световно ниво и управлява близо 60 млн. лева. Освен това е член и на Асоциацията за дялово и рисково инвестиране у нас.

Макс идва в България за първи път през 2007г. само за един уикенд, като до този момент дори не подозира, че животът му е отредил голяма изненада, свързана със станата ни. След известно време случайността го отвежда в Европейската агенция по авиация, където среща момиче от България и някак успява да я впечатли с разкази за приключенията си у нас. Любовта бързо го отвежда в страната ни, а многото възможности за работа го задържат вече 12 години.

Макс казва, че ние Българите имаме огромен късмет, защото сме членове на ЕС, но и сме страна, която е осигурила много ресурси за развитието на стартъп предприемачеството.

„По данните, кос които разполагаме за всичките фондове в страната, ние имаме около половин милиард евро за инвестиции в стартъпи, които още не са инвестирани. Имаме кадърни хора и финансов ресурс“, казва Гурвиц в предаването "Преди обед". 

По негови думи в България има изключително много работа, но няма достатъчно служители и пазарът на иновации е изключително отворен за хора, които желаят да станат българи по избор – точно като него.

Гурвиц даде съвет на българските стартъпи, които кандидатстват за финансиране и каза, че основното, което гледат фондовете са кандидатстващата компания да има страхотен екип и мащабируема иновация. Това с предимно дигитални бизнеси – уеб платформи и приложения. Но също така фондът инвестира във физически колелета.

„Една от страхотните ни инвестиции е в една компания във Варна, която произвежда електрически велосипеди. Едни от най-красивите и изгодни продукти като цена-качество. Тези велосипеди се продават в Европа в САЩ и по целия свят. Това е един истински стартъп, който е започнал работа от малък цех и вече е придобил такива големи размери“, каза Гурвиц.

Снимка: БГНЕС

Макс определя хъсът, като основното качество, което се забелязва в младите предприемачи с потенциал. В същото време при тях се забелязва и лека наивност и страх от провал.

Фондът на Гурвиц инвестира и в малка компания на норвежци, които точно кат него преоткриват България като бизнес възможност и инкубатор на идеи. Те създават компания за био шоколади, която в момента изнася всеки месец по един контейнер със 70-80 хил. бройки към САЩ, където се продават в най-големите вериги магазини.

Снимка: facebook.com/LaFevebyPavelPavlov

„Инвестираме и в пазара на E-sports, който е много популярен в момента, от който са част игри като Top International и League of  Legends. Една от тези игри – Valorant – една от нашите компании от варна направи софтуер за усъвършенстване на професионалните играчи“, каза Гурвиц.

Според него най-важното за младите предприемачи е да се заобиколиш с хората, на които искаш да приличаш. В София има много такива възможности за събития, форуми и има достъп до успешните хора.

„Сега в София е много лесно. В България има около 20-25хил. човека, които работят в стартъпи“, допълни той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии