1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Цената на газа тръгна нагоре

Свят

Причината е намаляване на норвежкото производство по-силно от очакваното

с 10% скочи цената на газа в Европа, като стигна 124 евро за мегаватчас с оглед на информация за намаляване на норвежкото производство по-силно от очакваното.

Газопроизводството на Норвегия спадна през септември спрямо предходния месец и изостана от официалните прогнози, показаха предварителните данни на Норвежката дирекция по петрола (NPD), оповестени в четвъртък. Производството на природен газ през септември е средно 303 милиона кубически метра на ден, което представлява намалени спрямо 345 куб. м на ден през август и под очакваните 323,9 куб. м на ден, пише БНР.

Лидерите на ЕС ще се срещнат в четвъртък и петък, като една от основите теми е именно намирането на общи решения на енергийната и газова криза.

На този етап поскъпването на газа изглежда ограничено с оглед на очакванията за високи есенни температури в близките седмици и прогнозите за по-мека зима с температури над нормалните през пиковия отоплителен сезон между декември 2022 г. и февруари 2021 г., което може да предполага по-ниско търсене на газ за отопление.

Междувременно газовите хранилища в Европа вече са запълнени средно на 93,65%, а тези в Германия - на 96,46%, според данни на Gas Infrastructure Europe към 16 октомври.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии