1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Енергиен експерт: Вятърните централи в морето трябва да бъдат на отстояние 22 км

Енергиен експерт: Вятърните централи в морето трябва да бъдат на отстояние 22 км

Хотелиерите, ресторантьорите и рибарите обаче са притеснени, че поставянето на перки в морето ще има негативно въздействие върху тези отрасли

Така както е разписано законодателството в момента, такъв тип централи биха се позиционирали изцяло в ексклузивната икономическа зона на страната, което е на отстояние 22 км. Това заяви в ефира на bTV в предаването „Тази сутрин“ енергийният експерт Мария Трифонова от Центъра за изследване на демокрацията.  

По думите й законодателството казва, че трябва да бъде направен много подробен план, който да установи къде те няма да влизат в конфликт с други икономически сектори.

„Всяка една икономическа дейност оказва влияние върху околната среда, всеки един източник на енергия оказва въздействие на климата и на околната среда. Това, че ще има въздействие е напълно очаквано, но това, че въздействието ще съсипе рибния отрасъл или туризма – има 30 годишна история тази индустрия в Европа и до този момент има много проучвания как да се минимизира ефектът върху околната среда“, каза още Трифонова. 

Хотелиерите, ресторантьорите и рибарите обаче са притеснени, че поставянето на перки в морето ще има негативно въздействие върху тези отрасли, както и върху туристическия бранш.

„За нас не са съвместими понятията „туризъм“ и „перки в морето“, каза Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България. Той каза още, че липсва комуникация по тази тема.

„Изготвя се един закон и се прие светкавично на първо четене на тъмно. Засегнатите бизнеси бяха поканени на среща миналата седмица от Ивайло Мирчев, но той не дойде на тази среща. Нямаше дискусия, хората бяха разочаровани“. 

Енергийният експерт даде примери и за други страни, в които има голям процент ВЕИ мощности в морето. В Дания този процент е 65. По думите на Трифонова, единствените държави с излаз на море, които нямат все още ВЕИ са Словения, Кипър и България.

Тя посочи и че в Дания се наблюдава т. нар. offshore wind tourism или посетители, които идват на определени места, сред които ресторанти и хотели, откъдето се виждат ветрогенераторите.

„Потенциалът където имаме ветроенергиен ресурс е на границата с Румъния, в доста малък участък от цялата ни акватория“, каза още енергийният експерт.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии