1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

"Седите на плажа и срещу вас се върти перка": Нов закон за изграждане на ел. генератори в морето

"Седите на плажа и срещу вас се върти перка": Нов закон за изграждане на ел. генератори в морето

Според опозицията това е вредно

Дали да има перки, генериращи електричество навътре в морето, този закон, уреден в Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства скара партиите в парламента.

Със 112 гласа „За“ от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС приеха закон за изграждането на електрически перки вътре в морските пространства.

Според опозицията това е вредно, защото, от една страна, ще загрози крайбрежието и ще прогони туристите, а според управляващите перките ще са толкова навътре, че няма да се виждат.

Снимка: БГНЕС

„Този проект е чудовищен и ще унищожи и българското море и българския туризъм. Можете ли да седите на плажа, на шезлонга и срещу вас да се върти перката за генериране на електричество.  Някъде да сте виждали такива ветропаркове във Френската ревиера или испанската ревиера. Не, нали. Има ги в Северно море, но в Северно море някой да ходи на плаж“, каза Борислав Гуцанов от БСП.

Вносителят на проекта Делян Добрев каза, че ще има определени правила за далечината в морето, на която ще са разположени тези перки и те няма да се виждат от плажа.

„Като си лежите на шезлонга във Варна няма да виждате перки“, каза Добрев.

„Тези перки ще бъдат разположени между 20 и 50 км. Навътре в морето. Вие господин Гуцанов, можете да виждате от плажа максимум до 6 км.“, добави Иво Мирчев от ПП-ДБ.

Избраният инвеститор за изграждането на вятърните мелници ще получи финансова помощ и от държавата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии